Gemeente+Heeze%2DLeende+in+actie+voor+stormgedupeerden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gemeente Heeze-Leende in actie voor stormgedupeerden

ZLTO Kempen Zuidoost en gemeente Heeze-Leende trekken samen op om versneld een oplossing te vinden voor ondernemers die in juni zijn getroffen door het noodweer dat grote schade aanrichtte aan bedrijfsgebouwen en gewassen.

Gemeente Heeze-Leende gaat zelf actie ondernemen nu duidelijk is dat ondernemers niet hoeven rekenen op noodsteun van het rijk en de provincie nog zoekt naar de wijze waarop zij kan helpen.

Volgens Heeze-Leende is het hoog tijd echt hulp te bieden omdat bij veel getroffen agrarische bedrijven de nood hoog is. Het idee is om per situatie te bekijken wat de mogelijkheden zijn om tot een oplossing te komen voor de ontstane problemen.

De gemeente heeft ondernemers een brief gestuurd waarin zij hen oproept aan te geven waaraan de ondernemers behoefte hebben. In de aanpak wordt de gemeente bijgestaan door ZLTO Kempen Zuidoost. Ook energiecoöperatie Heeze-Leende Opgewekt heeft medewerking toegezegd.

Asbestdaken

De samenwerkingspartners willen bijvoorbeeld helpen om asbestdaken die toch al vervangen moeten worden te voorzien van zonnepanelen. De gemeente had zichzelf al tot doel gesteld om in 2020, vier jaar eerder dan de landelijke verplichting, alle asbestdaken te hebben vervangen.

Daarnaast willen de partijen boeren en tuinders adviseren die willen of moeten stoppen met hun bedrijf of denken aan verkoop, sloop of het omschakelen naar ander werk.

Heeze-Leende heeft nog geen financiële middelen ter beschikking gesteld. Wel wil de gemeente kijken of er subsidiepotjes zijn of dat collectieve aanbesteding van werk de kosten kunnen drukken.

Bestemmingsplannen wijzigen

Ook wordt wijziging van bestemmingsplannen overwogen om in bepaalde gevallen over te gaan tot snelle sloop en locaties een andere invulling te geven.

De drie partners hopen dat banken of verzekeraars sneller bereid zijn om de benodigde financiën te verstrekken zodra er een advies ligt vanuit ZLTO, de energiecoöperatie en de gemeente.

Als deze aanpak slaagt, gaat Heeze-Leende praten met de provincie over steun voor het plan.

ZLTO en de provincie zitten donderdag 22 december aan tafel met alle door de storm getroffen gemeenten in het zuidoosten van Noord-Brabant om het voorstel van de belangenbehartiger te bespreken dat alle gedupeerde boeren en tuinders in het gebied moet bijstaan.

Weer

 • Maandag
  9° / 6°
  50 %
 • Dinsdag
  6° / 4°
  70 %
 • Woensdag
  7° / 2°
  70 %
Meer weer