Kamer wijst onderzoek naar waterschade af

Er komt geen onafhankelijke commissie die alsnog de water- en ijsstormschade in Zuidoost-Nederland inventariseert. Een meerderheid van de Tweede Kamer verwierp dinsdag de motie van CDA en PVV die het kabinet daar om vraagt.

Kamer+wijst+onderzoek+naar+waterschade+af
© Twan Wiermans

Onder meer de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden tegen het verzoek van Jaco Geurts (CDA) en Dion Graus (PVV). Daarmee volgen ze het standpunt van staatssecretaris Martijn van Dam dat het duidelijk genoeg is dat de overheid geen schade hoeft te vergoeden. De motie kreeg wel steun van SP, PvdD, Van Vliet, 50PLUS, Groep Kuzu/Öztürk, SGP, ChristenUnie, Groep Bontes/Van Klaveren en de PVV.

CDA en PVV wilden onder meet dat door de onafhankelijke commissie nog eens goed duidelijk gemaakt zou worden welke schade wel en welke niet verzekerbaar is. Van Dam beweerde vorige maand in een debat met de Kamer dat alle schade in principe verzekerd had kunnen worden.

Onderzoek naar hulpfonds

In een tweede motie vroegen CDA en PVV de staatssecretaris om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een fonds op zetten dat in de toekomst bij kan springen wanneer zich onverzekerbare schade voordoet. Het fonds zou in opzet vergelijkbaar kunnen zijn met het Diergezondheidsfonds.

Ook deze motie is verworpen. Staatssecretaris Van Dam had de Kamer voorgehouden dat een dergelijk initiatief moet komen vanuit de agrarische sector. Als vervolgens blijkt dat er een breed draagvlak voor is, wil hij zonodig wel meewerken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer