Geen vrijstelling assurantiebelasting op brede weersverzekering

Het amendement van Tweede Kamerlid Jaco Geurts voor een vrijstelling van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering is verworpen. LTO Nederland betreurt het dat er geen meerderheid is voor het voorstel.

Geen+vrijstelling+assurantiebelasting+op+brede+weersverzekering
© John Claessens

Geurts wil dat de brede weersverzekering interessanter voor boeren. Dit na aanleiding van het noodweer in juni waarbij voor ruim 100 miljoen euro schade geleden is. Zeker duizenden hectaren aan gewassen kunnen als verloren worden beschouwd.

Geurts wil dat de assurantiebelasting op de brede weersverzekering lager moet zijn om deze interessanter te maken voor telers in de toekomst. 'Andere lidstaten vragen hierover geen of nauwelijks belasting, zoals blijkt uit de brief van Van Dam', schrijft Geurts deze week in opinieartikel op Nieuwe Oogst.

Lobby

LTO Nederland en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) hebben gezamenlijk intensief gelobbyd voor het verkrijgen van een vrijstelling van de assurantiebelasting op brede weersverzekering. De Tweede Kamer heeft donderdag het voorstel om de brede weersverzekering vrij te stellen van de assurantiebelasting verworpen.

LTO en NFO zijn bijzonder teleurgesteld over dit besluit. De assurantiebelasting van 21 procent werkt uitermate kostprijsverhogend en belemmert het afsluiten van brede weersverzekeringen. Voorts zorgt de assurantiebelasting binnen de EU voor een ongelijke positie van Nederlandse ondernemers ten opzichte van andere landen, waar deze wel vrijgesteld is.

Het kabinet wijst op de belemmeringen vanuit staatssteunregels, waardoor een vrijstelling niet mogelijk zijn. LTO en NFO zijn van mening dat staatssteunregels niet beperkend zijn en blijven zich inzetten voor het realiseren van de vrijstelling van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer