LTO Glaskracht schetst weg naar circulaire kas

Met 'Voorwaarts Mars: de circulaire kas als kans voor de toekomst' presenteert LTO Glaskracht Nederland de onderwerpen die de komende jaren prioriteit krijgen. Het boek verbindt de thema's plantgezondheid, energie, water & omgeving en arbeid en speelt in op ontwikkelingen die in de toekomst waarschijnlijk sneller gaan dan in het verleden.

LTO Glaskracht heeft als missie om de koploperspositie van de glastuinbouw in Nederland op innovatiegebied vast te houden. Daarmee wil zij bijdragen aan een beter leefklimaat en gezonde voeding voor consumenten. De organisatie zet in op verantwoorde glastuinbouw en wil daarmee inspelen op de verwachte snelle ontwikkelingen.

Belangrijke thema's daarbij zijn plantgezondheid, energie, water & omgeving en arbeid. 36 klankbordsessies met leden, onderzoekers, bestuurders, critici en andere belanghebbenden hebben vier visiedocumenten opgeleverd. Daarin staat de ambitie en toekomstrichting voor de komende twintig jaar beschreven en de knelpunten die daarbij te verwachten zijn.

'We hebben bewust van buiten naar binnen gekeken', zegt Ruud Paauwe, directeur van LTO Glaskracht. 'Dat wil zeggen naar de ontwikkelingen in de samenleving en wat die voor onze sector kunnen en gaan betekenen. Denk aan zaken als kunstmatige intelligentie, klimaatverandering en afnemende biodiversiteit. Als glastuinbouw willen we onze 'license to produce' en 'license to sell' behouden, dat wil zeggen blijven voldoen aan de steeds strengere eisen van de markt en de wetgever.'

'Wij willen aan de bal blijven en geen speelbal worden'

Ruud Paauwe, directeur van LTO Glaskracht

Politiek krachtenveld

Waar LTO Glaskracht heen wil, is een circulaire glastuinbouw met kassen waarin alles wordt hergebruikt, niets verloren gaat en dus de omgeving niet wordt belast. Met dat idee in het achterhoofd heeft de organisatie het boek 'Voorwaarts Mars: de circulaire kas als kans voor de toekomst' geschreven. Het verbindt op een vertellende manier de vier thema's aan elkaar en laat zien welke thema's de komende jaren in de organisatie prioriteit hebben.

Verschillende deskundigen uit de sector komen aan het woord, zoals ondernemers, onderzoekers, vertegenwoordigers van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, veredelaars en medewerkers van LTO Glaskracht. Het gaat over de kansen, maar ook over de uitdagingen waar je tegenaan loopt als je circulair wilt werken.

Politiek krachtenveld

'Voorwaarts Mars' is op 14 september gepresenteerd bij het afscheid van Nico van Ruiten als voorzitter van LTO Glaskracht en het aantreden van zijn opvolger Sjaak van der Tak. 'Nico is technisch enorm sterk en daar hebben we de afgelopen jaren de vruchten van kunnen plukken', zegt Paauwe. 'Nu komen we steeds meer terecht in een politiek krachtenveld en daarin heeft Sjaak zijn sporen verdiend. Als collectief van ondernemers kunnen we onze plannen niet alleen realiseren. Daarbij hebben we hulp van de overheid nodig.'

De directeur noemt een aantal voorbeelden op het gebied van wet- en regelgeving die voor ondernemers belemmerend werken of internationaal gezien een ongelijk speelveld veroorzaken. De glastuinbouw in Nederland gebruikt steeds minder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dat gebeurt onder andere door geïntegreerde gewasbescherming, met maatregelen op het gebied van hygiëne, weerbare gewassen en het gebruik van biologische bestrijders.

Om daar nog verdere stappen in te zetten zou vereenvoudiging van de toelating van groene gewasbeschermingsmiddelen moeten plaatsvinden. Die moeten nu nog aan dezelfde regels voldoen als chemische middelen, wat leidt tot veel administratieve rompslomp en lange trajecten.

Voortdurend in dialoog

Op energiegebied loopt de glastuinbouw voorop in de noodzakelijke transitie naar klimaatneutrale bedrijfsvoering. Het gebruik van fossiele brandstof in de glastuinbouw is al sterk afgenomen. Door gebruik te maken van geothermie en andere alternatieve energiebronnen is het de enige sector in Nederland die op koers ligt om te voldoen aan de doelen die zijn afgesproken in het energieakkoord.

Ondanks alle inspanningen en investeringen gaat de transitie nog niet snel genoeg, onder andere door tarieven die zijn gebaseerd op piekafnames en het niet gebruiken van restwarmte. Het inrichten van warmte- en elektriciteitsnetten kan dat tegengaan.

Randvoorwaarden

'We zijn voortdurend in dialoog met onze leden om met hen de juiste randvoorwaarden op te stellen. En met onze omgeving, dat wil zeggen overheden, politiek, maatschappelijke organisaties, afnemers, om die randvoorwaarden gerealiseerd te krijgen. Zodat glastuinders de benoemde ambities op hun bedrijven ook waar kunnen maken', zegt Paauwe.

'Wij willen aan de bal blijven in plaats van een speelbal te worden van andere partijen. Onze leden zijn de ambassadeurs van de glastuinbouw, die een goed verhaal kunnen vertellen en kunnen uitleggen wat ze doen. 'Voorwaarts Mars' gaat hen daarbij helpen. Daarbij hoeven ze het niet mooier te maken dan het is. Maar ze mogen wél trots zijn op hun ondernemerschap en op wat ze tot nu toe bereikt hebben.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer