Noord%2DNederlandse+boer+moet+duurzaamheid+oppakken
Nieuws
© DIRK HOL

Noord-Nederlandse boer moet duurzaamheid oppakken

Iedere Noord-Nederlandse melkveehouder moet iets doen met duurzaamheid op zijn bedrijf. Want als die dat niet doet, is het niet ondenkbaar dat de agrarische sector ook met ontwikkelingen als die in Brabant te maken krijgt.

Hiervoor waarschuwt de nieuwe voorzitter van versnellingsagenda melkveehouderij Noord-Nederland Alex Datema. 'Bedrijfseconomisch boeren is niet meer genoeg. We kunnen niet volstaan met technische kengetallen.'

Niet alleen boeren moeten aan de slag, duurzaamheid moet ook beter tussen de oren komen van bedrijven als Agrifirm. 'Vertegenwoordigers hebben het met boeren nog te weinig over duurzame bedrijfsvoering.'

Prikkelen

Om agrarische ondernemers meer te prikkelen om over duurzaamheid na te denken, zoeken partijen rond de versnellingsagenda vijftien melkveehouders die bijvoorbeeld bewust extensief zijn of een duurzaamheidsstal hebben gebouwd voor het project diversiteit in duurzaam melken.

Zij worden een soort ambassadeurs van de versnellingsagenda, beaamt Datema. 'Zij kunnen boeren, maar ook mensen van buiten de sector prikkelen om ook met duurzaamheid aan de slag te gaan.

Sectorbreed moet dit worden aangepakt, stelt Datema. 'Je komt er niet meer weg van mijn buurman doet al aan agrarisch natuurbeheer. Dus ik hoef niets te doen.'

In Brabant ging het fout omdat men vindt dat de landbouw een te grote claim legt en de verbintenis tussen boeren en burgers er nauwelijks meer is, geeft de voorzitter aan.

'In het Noorden speelt dit ook, zij het op kleinere schaal. Kijk naar de discussie over landschapspijn in Friesland en het op slot zetten van de intensieve veehouderij in Groningen. Een voordeel ten opzichte van andere gebieden is dat wij in Noord-Nederland betere kansen hebben omdat er meer ruimte is voor melkveehouderijen om zich te ontwikkelen.'

POP3

Ook gaan de partijen die betrokken zijn bij de versnellingsagenda melkveehouderij Noord-Nederland samen met boeren kijken hoe hun innovatieve ideeën passen bij de subsidieregeling POP3. Dat kan gaan om bijvoorbeeld klimaatneutrale melkveehouderij, maar ook het versterken van biodiversiteit of nieuwe samenwerkingsvormen met bijvoorbeeld akkerbouwers.

Datema: 'Veel boeren vinden het ingewikkeld om een POP3-aanvraag in te dienen. Daarbij komt dat het drempelbedrag van 50.000 euro vrij hoog ligt. Wij willen kijken of er meerdere boeren gezamenlijk een aanvraag kunnen indienen.

De versnellingsagenda melkveehouderij Noord-Nederland is een initiatief van onder andere LTO Noord, FrieslandCampina, BoerenNatuur en de Natuur- en milieufederaties. Een van de belangrijkste doelen is dat het aantal melkveehouders dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen verdubbelt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer