Winnaars+New+Food+Challenge+bekend
Nieuws
© Ministerie van Economische Zaken

Winnaars New Food Challenge bekend

Van vegetarisch draadjesvlees tot plantaardige eenpansgerechten en eiwitrijke groentennuggets. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ0 maakte donderdag de acht winnaars bekend van de New Food Challenge.

De overheid gaat de acht winnende bedrijven helpen om meer innovatieve plantaardige voedselproducten te ontwikkelen. Zij ontvingen een cheque met een bedrag van maximaal 30.000 euro.

In totaal schreven 83 (startende) bedrijven zich in voor de New Food Challenge. In februari gaf Van Dam het startschot voor de ideeënwedstrijd die bedrijven uitdaagde om aantrekkelijke nieuwe voedselproducten te ontwikkelen. Er waren 18 inzendingen die voldeden aan de voorwaarden van de Challenge. Een onafhankelijke beoordelingscommissie selecteerde hieruit 8 ondernemers die hun plannen verder mogen ontwikkelen.

De winnende ondernemers krijgen een half jaar de tijd om hun plannen verder uit te werken. Daarna beoordeelt een onafhankelijke adviescommissie de plannen opnieuw. Circa 5 initiatieven komen in aanmerking voor een vervolgsubsidie van maximaal 250.000 euro uit de New Food Challenge. Het is de bedoeling dat de nieuwe voedselproducten dan vervolgens na anderhalf jaar op de markt komen. Van Dam trekt in totaal 1,8 miljoen euro uit voor de Challenge via de zogeheten SBIR-regeling.

Consumptie

Doel van de New Food Challenge is om meer nieuwe gezonde en aantrekkelijke producten in de winkels te krijgen. De Challenge maakt deel uit van een reeks maatregelen om de consumptie van plantaardige eiwitten en de consumptie van groente en fruit structureel te verhogen. Dit sluit aan bij de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

In totaal stelt staatssecretaris Van Dam de komende vier jaar ruim 15 miljoen euro beschikbaar voor plannen en projecten die de beschikbaarheid en aantrekkelijkheid van plantaardige producten verhogen.

Klik hier voor een lijst van de winnaars.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer