Ingewikkelde+Omgevingswet+loopt+vertraging+op
Nieuws
© Dirk Hol

Ingewikkelde Omgevingswet loopt vertraging op

De nieuwe Omgevingswet kan niet per 1 juli 2019 worden ingevoerd. Minister Melanie Schultz van Haegen (I&M) heeft dat gezegd in een interview met het blad Binnenlands Bestuur.

In het gesprek laat de bewindsvrouw weten dat de invoering van de wet wordt uitgesteld wegens de complexe juridische aanpassingen die nodig zijn. Daarbij gaat het zowel om de ministeriële regelingen als om de Aanvullingswetten grond en natuur.

'Wat we bedacht hadden, is te strak om het ook echt goed te doen. En ik heb het liever zorgvuldig dan snel', aldus Schultz in Binnenlands Bestuur. Ze verwacht dat het uitstel geen gevolgen heeft voor de einddatum van de transitie in 2029.'

Geen nieuwe datum

Een nieuwe invoeringsdatum wil de demissionaire minister niet noemen. Het uitstel komt in Den Haag niet helemaal onverwacht, al langer was duidelijk dat het een ingewikkelde en tijdrovende operatie betreft.

LTO Nederland is het met minister Schultz eens dat de zorgvuldigheid voorrang moet hebben. 'Het hele boerenbestaan hangt straks van deze wet af, dus hij moet wel goed zijn', reageert Jakob Bartelds, LTO-portefeuillehouder Omgeving.

Stand still mag niet

Tegelijk waarschuwt hij dat de vertraging er niet toe mag leiden dat vergunningverlening aan boeren en tuinders de komende tijd in een stand still terecht komt. 'Dat is voor ons niet acceptabel', aldus de LTO-bestuurder.

Bartelds geeft aan dat de extra tijd die het kost om de Omgevings wet rond te krijgen, ook benut kan worden om met provincies en gemeenten te komen tot afspraken over een goede en eenduidige uitvoering. 'Want in deze decentraliseringsoperatie mogen geen brokken gemaakt worden.'

Bundeling wetten en regels

De Omgevingswet is bedoeld om de wet- en regelgeving rond het aanvragen van vergunningen te vereenvoudigen. Hij gaat alle regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water bundelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer