Veel goodwill met oversteekplaats

De koeien van Harry en Mark Berends maken sinds een week gebruik van een nieuw aangelegde koeienoversteekplaats. Koeien, veehouders maar ook weggebruikers zijn enthousiast.

De koeienoversteekplaats van de familie Berends in Schalkhaar is nog maar een week in gebruik. Maar de overstekende koeien zijn al meerdere maken op de foto gezet door de andere weggebruikers.

'Mensen vinden het mooi, die overstekende koeien. Ze vinden het geen punt om even te wachten en maken foto's en filmpjes', vertelt Harry Berends. 'Een mooie pr voor de sector, maar daar hebben we het eigenlijk niet om gedaan.'

Overkant

Berends zit samen met zijn vrouw en neef Mark in een maatschap. Ze melken120 koeien met twee melkrobots. Het bedrijf heeft 40 hectare waarvan 14 hectare aan de overkant van de openbare weg.

'Het bedrijf is langzamerhand gegroeid. Op een gegeven moment kwamen we in de knel met de beweiding op de 26 hectare die aan de stal grenst', zegt Berends. 'We hebben eerst nog een hele tijd de koeien zelf meerdere malen per dag de weg over gezet. Maar dat kostte erg veel tijd.'

Het idee om een koeienoversteekplaats met aan weerszijden roosters over de openbare weg heeft hij van de familie Hupkes in Voorst. Een aanvraag bij de gemeente Deventer om ook zo'n oversteekplek aan te leggen werd positief ontvangen. 'Ze vinden het een mooi project. De wethouder heeft de oversteekplaats dan ook officieel geopend.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer