%27Omgevingswet+nog+niet+in+lijn+met+circulaire+economie%27
Nieuws
© Dirk Hol

'Omgevingswet nog niet in lijn met circulaire economie'

De nieuwe Omgevingswet belemmert de omschakeling naar een circulaire economie en de vermaatschappelijking van natuur, duurzame functiecombinaties.

Dat stelt Fred Kistenkas, juridisch onderzoeker bij Wageningen Environmental Research (Alterra) en docent aan Wageningen Universiteit. Hij heeft samen met collega's een nieuwe, herziene druk van het boek Recht voor de Groene Ruimte uitgebracht.

Het Europese en nationale omgevingsrecht houdt mooie beleidsvoornemens van circulariteit en duurzame (burger)initiatieven tegen, aldus Kistenkas. 'In ons boek pleiten wij er daarom voor om de oude normgerichte rechtsvinding te kunnen corrigeren door een meer moderne, beginselgerichte rechtsvinding.'

'Er kan namelijk veel meer bereikt worden als economische, maatschappelijke en ecologische factoren met elkaar in balans zijn, waarbij nieuwe rechtsbeginselen van circulariteit en duurzame gebiedsontwikkeling een innoverende rol kunnen spelen. Deze beginselen zouden ons inziens opgenomen kunnen worden in de komende Omgevingswet.'

Groen-blauwe diensten

Het boek behandelt het omgevingsrecht van met name de groen-blauwe ruimte en wordt door Kistenkas ook als leerboek gebruikt aan Wageningen Universiteit. Het boek is ook te gebruiken als naslagwerk en bevat ook een simulatiespel om alvast met de nieuwe Omgevingswet te oefenen.

De Omgevingswet is bedoeld om de wet- en regelgeving rond het aanvragen van vergunningen te vereenvoudigen. Hij gaat alle regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water bundelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  14° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
Meer weer