Grasmonitor: meer VEM, minder groei

Voor het eerst sinds eind juni komt de gemiddelde voederwaarde van het gras weer boven de 950 VEM uit. Momenteel wordt er duidelijk in korter gras geweid, de verteerbaarheid van de organische stof stijgt.

Grasmonitor%3A+meer+VEM%2C+minder+groei
© Jasper Schel

Dat blijkt uit de grasmonitor van Agrifirm. Dat er in jonger gras wordt geweid komt niet tot uiting in het ruw eiwitgehalte in het gras, dat ligt gemiddeld op ongeveer 230 gram ruw eiwit per kilo droge stof. Het lagere gehalte dan verwacht wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de lagere stikstofgift.

Bodemtemperatuur daalt

De bodemtemperatuur is voor het eerst sinds lange tijd weer aan het dalen. Deze lag dinsdag gemiddeld 1,3 graad lager dan de week ervoor.

Of dit mede de oorzaak is voor het stijgende suikergehalte is niet duidelijk. Het suikergehalte is afgelopen week wel toegenomen van bijna 60 gram vorige week naar circa 100 gram suiker per kilo droge stof. Dit komt de smakelijkheid van het gras ten goede.

Afname groei

Door de afname van de weidegroei raadt Agrifirm aan om de koeien op een grote oppervlakte te laten weiden. Hierdoor kunnen ze voldoende gras opnemen. Meer bijvoeren is een andere optie om de koeien aan de melk te houden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer