LLTB ziet opsporing hennep als politietaak

Ondanks het grote succes van de dronevluchten, hoopt LLTB-voorzitter Léon Faassen dat de politie de hennepjacht volgend jaar weer oppakt. Hij vindt deze controle gewoon een politietaak.

LLTB+ziet+opsporing+hennep+als+politietaak
© Niels van der Boom

'De LLTB heeft de actie vol overtuiging opgezet, vanuit de visie dat criminaliteit op het Limburgse platteland teruggedrongen moet worden, maar we zijn geen recherchebureau', geeft Faassen. 'Ik pleit er dan ook voor dat de politie de controlevluchten weer uitvoert.'

Ruim 150 LLTB-leden hadden zich aangemeld voor het anti-hennepproject. In totaal waren zij goed voor 435 percelen. De politie maakte eerder dit jaar bekend zelf geen hennepvluchten meer uit te voeren. Daarop besloot de LLTB het heft in eigen handen te nemen en met behulp van hennepdrones de opsporing te verrichten.

Controlevluchten

Tijdens de controlevluchten met hennepdrones is bij geen van de deelnemende LLTB-leden hennep gevonden tussen de mais. Dat geldt echter niet voor andere percelen in Limburg. Er zijn diverse tips binnengekomen met locaties waar hennep staat bij niet-deelnemers. Dit heeft de LLTB gemeld bij de politie.

In de eerste fase van het project is al op enkele plaatsen hennep gevonden, voordat deelnemers de bekende oranje bakens hebben geplaatst. Na de plaatsing van de bakens is geen hennep meer gevonden bij deelnemers. 'De bakens geven dus blijkbaar een goed signaal af', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

No-fly zones

Van de 435 percelen heeft de LLTB 25 procent gecontroleerd. Dat de LLTB niet alle percelen heeft kunnen controleren, heeft te maken met no-fly zones en budget. 'In Limburg zijn behoorlijk veel no-fly zones voor drones', zegt Faassen.

'Daar mochten we dus niet vliegen. Daarnaast hadden we te maken met budgettaire beperkingen. De LLTB heeft flink geïnvesteerd in dit anti-hennepproject, maar dit was lang niet toereikend om alle percelen te controleren. Daarnaast moesten onze eigen mensen het wiel zelf uitvinden. Er was geen kant en klaar plan dat we uit een bureaulade konden pakken. Er is dus veel tijd en energie gegaan naar het professioneel opzetten van dit project. Zeer tijdrovend, maar absoluut de moeite waard.'

Debat

Naar aanleiding van het besluit van de LLTB om hennepdrones in te zetten, zijn in juni dit jaar door de CDA en PVV-fracties in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Blok van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op initiatief van CDA-Kamerleden Jaco Geurts en Madeleine van Toorenburg komt er binnenkort een debat over de inzet van hennepdrones.

Faassen: 'We hopen dat er voldoende steun vanuit de Tweede Kamer ontstaat om de hennepcontroles volgend jaar weer door de politie uit te laten voeren. Criminaliteit op het platteland is een groot probleem. Opsporing van criminele activiteiten mag geen kerntaak worden van de LLTB. Dat zou niemand begrijpen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer