Zeeuwen wapenen zich tegen drugscriminaliteit

Gaat Zeeland Noord-Brabant achterna als het gaat om drugscriminaliteit op het platteland? Na enkele vangsten van grondstoffen van drugslaboratoria eerder dit jaar luidden de Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman en burgemeester René Verhulst van Goes de noodklok. ZLTO Zeeland is in gesprek met de politie.

Zeeuwen+wapenen+zich+tegen+drugscriminaliteit
© RIEC Zeeland West-Brabant en Oost-Brabant

Op het Brabantse platteland is drugscriminaliteit een serieus probleem. Voorheen waren wietkwekerijen en drugslaboratoria vooral te vinden in steden en stedelijke gebieden, maar er is al jarenlang een verschuiving gaande naar het platteland. Daar zijn veel leegstaande stallen, schuren of kassen en minder buren die er last van kunnen hebben of alarm kunnen slaan.

Criminelen bieden aan eigenaren van die gebouwen een aantrekkelijke huurprijs. Sommige eigenaren krijgen zelfs wekelijks zulke ongenode gasten aan de deur.

Taskforce

De overheid zet zwaar in op bestrijding van drugscriminaliteit in Noord-Brabant met een taskforce. De resultaten daarvan zijn positief, blijkt uit een rapportage in 2016. Er zijn 483 aanhoudingen verricht en 200.000 liter chemicaliën voor drugslaboratoria, 344.396 xtc-pillen, 148.933 hennepplanten en 76.508 hennepstekken in beslag genomen.

Het gaat erom om de mensen weerbaarder te maken en meer alert op dingen die in hun omgeving gebeuren

Ko de Regt, secretaris ZLTO Raad Zeeland

Tegelijk is er verdere intensivering van de aanpak nodig, is de conclusie, want 'er is sprake van een complex probleem dat ernstiger is en dieper in de samenleving geworteld dan werd vermoed'.

Professioneler

Voorzitter Janus Scheepers van ZLTO Midden-Brabant zegt dat criminaliteit soms vanouds in een streek aanwezig is. Hij heeft niet de indruk dat agrariërs nu vaker door criminelen worden benaderd, maar wel dat criminelen steeds professioneler te werk gaan. Hij waarschuwt boeren en tuinders onder om er niet op in te gaan en om niet te zwichten voor de hoge bedragen die ze voor de huur krijgen aangeboden.

'Het kan op het eerste gezicht aantrekkelijk zijn, maar je zou het niet moeten willen. Je komt er niet meer vanaf en de kans dat het ontdekt wordt, is bijna 100 procent. Het is alleen de vraag wanneer. Grote kans dat je dan alles kwijt bent.'

Goede contacten

Volgens Scheepers zijn er goede contacten tussen ZLTO-afdelingen en de politie en zijn er regelmatig ledenbijeenkomsten waarop de politie uitleg geeft. Hij benadrukt dat niet alleen afgelegen boerengebouwen en kassen in trek zijn bij criminelen, maar ook andere lege bedrijfsgebouwen en woonhuizen.

Voorzitter Remco Beekers van ZLTO West-Brabant hoort weinig signalen van criminaliteit bij leden. Laatst hoorde hij wel van een poging tot diefstal van sproeikoppen van beregeningsinstallaties, vroeg in de ochtend. De politie kon de dieven op heterdaad betrappen.

Infrastructuur

Dat drugscriminaliteit floreert in Noord-Brabant, heeft volgens deskundigen te maken met de goede infrastructurele en geografische omstandigheden, want de regio ligt ingeklemd tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen, beschikt over een uitstekend spoor- en wegennet en er zijn stille polder- en bosgebieden met afgelegen gebouwen. Bovendien biedt de grens met België criminelen een handige uitwijkmogelijkheid.

Die omstandigheden gelden ook voor Zeeland. Bovendien heeft Zeeland ook zelf een zeehaven: Vlissingen. Hoe is de situatie in deze provincie? Is er sprake van een waterbedeffect, nu de aanpak in Noord-Brabant is geïntensiveerd?

Noodklok

De Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman luidde eerder dit jaar de noodklok, toen kort na elkaar twee vrachtwagens met grondstoffen voor drugslaboratoria werden gevonden in Rilland en Kloetinge.

'Er is meer geld nodig voor de opsporing van criminelen in Zeeland', zei Polman in de media. 'Criminelen maken gebruik van onze infrastructuur. In onze havens komen allerlei dingen aan land. Er is sprake van witwassen, cybercrime en financiële fraude. Om dat tegen te gaan is een sterke politie nodig.'

Cocaïne

Voor zover er drugscriminaliteit is in Zeeland, is die meestal gekoppeld aan cocaïne als gevolg van de aanwezigheid van de zeehavens en minder vaak aan hennep.

Hennep is een van de grootste aanjagers van criminaliteit omdat het hele proces van stekje tot kwekerij, oogsten, drogen en exporteren in de regio plaatsvindt. Bijna de helft van alle hennepkwekerijen die in Nederland worden opgerold, zit in het zuiden van het land.

Verplaatsing

Burgemeester René Verhulst van Goes, waarin Kloetinge ligt, vermoedt dat de productie van synthetische drugs zich verplaatst van Noord-Brabant naar Zeeland.

De Taskforce Brabant Zeeland en de politie Zeeland-West-Brabant zien dat effect nog niet. 'Daarvoor ontbreekt hard bewijs', zegt een woordvoerder van de taskforce. 'Er is geen aanleiding om dat te veronderstellen', reageert een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant.

Gesprek met politie

Secretaris Ko de Regt van de ZLTO Raad Zeeland heeft een oriënterend gesprek gehad met de politie. Enkele jaren geleden heeft de politie een ronde gemaakt langs bijna alle Zeeuwse ZLTO-afdelingen om uitleg te geven over de risico's van criminaliteit. 'Dat was superinformatief', blikt De Regt terug. 'We kijken wat we nu gaan doen. Het gaat erom om de mensen weerbaarder te maken en meer alert op dingen die in hun omgeving gebeuren.'

Er zijn nog geen nieuwe afspraken gemaakt. Er zijn nog meerdere mogelijkheden, zoals informatie verstrekken in nieuwsbrieven of weer een ronde maken langs afdelingen. De komende tijd buigt het bestuur van ZLTO Zeeland hierover.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer