Steun+Noord%2DHolland+voor+snel+internet+buitengebied
Achtergrond
© Provincie Noord-Holland

Steun Noord-Holland voor snel internet buitengebied

Provincie Noord-Holland ondersteunt lokale initiatieven voor de aanleg van vaste breedbandverbindingen in het buitengebied. Dat besluit is dinsdag vastgesteld door Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Jaap Bond van Economische Zaken stelt dat snel internet tegenwoordig een basisbehoefte is om mee te kunnen doen in de maatschappij. 'Of het nu gaat om het verantwoorden van je productie op de boerderij of het maken van je huiswerk, zonder internet gaat het niet.'

Kansrijk

De provincie ondersteunt kansrijke lokale initiatieven door zich garant te stellen voor de benodigde leningen. Bond: 'Voor ongeveer de helft van het buitengebied liggen op dit moment lokale plannen klaar om glasvezel aan te leggen. Probleem is het rondkrijgen van de financiering. Met een garantstelling van de provincie kunnen de initiatiefnemers makkelijker een lening krijgen.'

Gemeenten en andere initiatiefnemers kunnen van 1 september tot 1 december 2017 een aanvraag voor een garantstelling indienen bij de provincie Noord-Holland. Verspreid over de provincie lopen diverse trajecten, van Hollands Kroon tot de Zeevang.

Onrendabel

Voor achttienduizend huishoudens in het buitengebied van Noord-Holland is nog geen snel internet beschikbaar. In deze gebieden is het voor marktpartijen onrendabel om snel internet aan te bieden. Vaak worden dorpsraden en sportverenigingen ingeschakeld om toch voldoende dekking te halen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer