%27Boeren+zijn+nuchter+en+goed+ontwikkeld%2C+dat+maakt+hen+sexy%27
Achtergrond
© Hans Prinsen

'Boeren zijn nuchter en goed ontwikkeld, dat maakt hen sexy'

Dit weekend start het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw. Presentatrice Yvon Jaspers reist de wereld over om vijf boeren aan een partner te helpen. Het tv-programma kan rekenen op miljoenen kijkers. Want boeren en tuinders zijn hot. Daar weten ze bij Farmers4Love uit Dedemsvaart alles van.

'Vroeger hadden boeren en tuinders een ander imago dan nu. Ze waren soms wat mensenschuw. Maar dat beeld klopt al lang niet meer', zegt melkveehoudster Judith Schlepers uit Dedemsvaart. Drie jaar geleden richtte ze samen met Richard Kimmann Farmers4Love op, een relatiesite voor liefhebbers van het platteland.

Kimmann is akkerbouwer en runt het bedrijf Farmers4all. Hij constateert dat boeren en tuinders geliefd zijn bij dames die een man zoeken. 'Boeren gaan met hun tijd mee, zijn vaak hoogopgeleid, goed ontwikkeld en spreken hun talen. Daarnaast vinden vrouwen het leuk om op het platteland te wonen, al romantiseren sommigen het te veel.'

CBS-onderzoek

Ook uit CBS-onderzoek komt naar voren dat agrariërs het goed doen in de liefde. Boeren blijken veel minder vaak dan de 'doorsnee werkzame Nederlander' alleenstaand te zijn. In 2013 had 15 procent van de Nederlandse boeren geen partner, terwijl dat bij de overige werkzame personen meer dan 25 procent was.

Boer zoekt Vrouw is puur leedvermaak en zet de sector te romantisch neer

Gerjan Michel, akkerbouwer in Dedemsvaart

Schlepers snapt dat wel. Ze komt zelf uit een dorp en trouwde met een melkveehouder. 'Boeren zijn gewoon oprechte en eerlijke mensen. Ze staan met beide benen in de klei, ze zijn nuchter en stabiel. Dat maakt hen sexy. Dat geldt eveneens voor de mensen die werkzaam zijn in de periferie van de agrarische sector, denk aan loonwerkers of inseminatoren. Ook zij staan ingeschreven bij ons.'

2.500 inschrijvingen

Sinds de oprichting schreven 2.500 mensen zich in bij Farmers4Love. Honderden mensen zijn momenteel actief zoekende op de site en tientallen vonden er hun partner. Binnenkort verzorgt Farmers4Love een flirtworkshop voor mannen en vrouwen. Ook staat een team van Farmers4Love regelmatig met een bruin café op de Rommelcross in Schuinesloot.

Daar kwam Richard Hadders, werkzaam bij een loonbedrijf, voor het eerst in contact met de agrarische datingsite. 'Ik zoek een leuke, vlotte meid en heb geen ervaring met internetdaten. Ik zie wel wat ervan komt. Het is gewoon superleuk dat je op deze manier in contact kunt komen met dames die ook van het platteland houden.'

Bewust alleen

Kimmann: 'Ons doel is: niemand vrijgezel in de agrarische sector. Natuurlijk zijn er mensen die bewust alleen willen blijven. Bijvoorbeeld als je te lang vastzat in een relatie en wilt genieten van je vrijheid. Er zijn er ook die gekwetst zijn en een muur om zich heen bouwen. Maar veel zijn dat er niet.'
Homo's en lesbiennes zijn ook welkom op de datingsite. 'Heel af en toe melden ze zich aan', vertelt Schlepers. 'Ze willen dan vaak onherkenbaar in beeld omdat ze bang zijn om veroordeeld te worden.'

Kimmann: 'Dat vind ik zo jammer. Boerengezinnen zijn soms behoorlijk conservatief en ouders hebben voor hun kinderen een ideaalbeeld voor ogen. Daardoor is het moeilijk om ervoor uit te komen dat je homo of lesbi bent. Maar kies echt voor jezelf en stop met pleasen van je omgeving, want je houdt jezelf en je omgeving voor de gek.'

Boeren in je uppie

Ook ZLTO heeft vrijgezelle boeren en tuinders in het vizier. De belangenorganisatie verzorgde diverse malen de workshop 'Boeren in je uppie'.
Peter Greijmans is sociaal werker bij ZLTO. Hij begrijpt heel goed dat het voor sommige agrariërs lastig is om een partner te vinden.

'Ze leefden misschien altijd op de automatische piloot en komen er op latere leeftijd pas achter dat ze iets missen. Ze denken na over zingeving en ze zien dat vrienden een gezin stichten. Ook breekt het hun op dat ze altijd alleen beslissingen moeten nemen en dat ze hun verhaal niet kwijt kunnen. Wil je een partner zoeken, dan moet je uit je comfortzone komen en lef hebben.'

Kookworkshop

Greijmans wil een kookworkshop opzetten voor alleenstaande boeren. 'Het is fijn om als gelijkgestemden samen te komen en dingen te delen. Natuurlijk wel op een luchtige manier en met een lach, vandaar die kooksessies.'

De sociaal werker constateert dat agrarische singles het moeilijk vinden om te daten via internet. 'Ze zoeken op gewone sites en komen dan van alles tegen.' De site Farmers4Love kent hij niet, maar het lijkt hem een goed initiatief. 'De mensen die zich inschrijven, delen dezelfde passie. Het maakt de vijver waarin je kunt vissen een stuk kleiner.'

Warm hart

Dat beaamt Kimmann: 'Iedereen die bij ons staat ingeschreven, draagt het platteland een warm hart toe. Bovendien vult iedereen bij inschrijving een profiel in, waardoor je eenvoudig kunt selecteren op persoonlijkheid.'

Het lijkt dus ideaal, dat internetdaten. Toch blijkt het op het platteland soms een taboe te zijn. 'Voor een enkeling voelt het misschien als falen, omdat ze internet nodig hebben voor het vinden van een partner. Maar aangezien boeren weinig vrije tijd hebben, kan het juist een prima hulpmiddel zijn en het werkt heel efficiënt'', zegt Kimmann.

Face to face

Iemand die niets moet weten van internetdaten, is akkerbouwer Gerjan Michel. Hij is gescheiden, heeft een zoontje en woont op een groot akkerbouwbedrijf in Dedemsvaart. 'Of ik me ook heb ingeschreven?', lacht hij. 'Nee, zeker niet. Ik hou niet van die poppenkast. Ik benader een vrouw liever face to face in het café of op een feestje. Af en toe heb ik een scharreltje, maar ik zoek geen vaste relatie.'

Het tv-programma Boer zoekt Vrouw vindt Michel niets. 'Ik kan er niet naar kijken. Het is puur leedvermaak en het zet de sector te romantisch neer.'
Ook al zou de akkerbouwer zelf niet snel meedoen aan dergelijke initiatieven, hij moet toegeven dat ze effectief zijn. 'Ik ken diverse vrijgezellen die via een datingsite een vrouw hebben gevonden. Zo ook mijn compagnon, met wie ik het bedrijf run. Hier in de buurt is internetdaten geaccepteerd.'

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer