Hybride knolselderij en roosjes broccoli

Ook dit jaar zijn er voor de vollegrondsgroenteteelt weer prachtige noviteiten te zien tijdens de opendagen van de zaadfirma's.

Hybride+knolselderij+en+roosjes+broccoli
© Nieuwe Oogst

Week 39 is al sinds vele jaren traditioneel het moment van het jaar dat de grote Nederlandse zaadfirma's hun deuren openstellen voor bezoekers uit binnen- en buitenland om nieuwe variëteiten te presenteren. Of om aandacht te vragen voor nieuwe ontwikkelingen in de vollegrondsgroentesector.

Bejo Zaden laat op het demoveld in Warmenhuizen dit jaar onder meer paarse boerenkool zien. 'Ook in boerenkool zijn de afwijkende kleuren in opkomst', zegt Robert Schilder van Bejo. 'Dit paarse type wordt door snijderijen wel toegepast om samen met groene boerenkool in één zakje te doen.'

Een interessante noviteit ook bij Bejo is het ovalen uienras Kappa. Tom Langenberg van De Groot en Slot vertelt dat het in principe om een normale gele zaaiui gaat, maar dan met een andere vorm. 'De ui is goed te bewaren en vanwege de langwerpige vorm gemakkelijk in ringen te snijden. Voorlopig gaat het om een specialiteit en waarschijnlijk in eerste instantie een kleine markt.'

Hybride knolselderij

Op het rassenveld van Hazera en Clause ook in Warmenhuizen staat het nieuwe ras Torpedo voor de teelt van knolselderij. 'Dit is een hybrideras, dat is vrij uniek voor deze teelt', aldus Arjen Biesheuvel 'Torpedo is productief, heeft gezond loof en bovendien zijn de mooie ronde knollen goed te bewaren.'

Clause probeert net als eerder enkele andere zaadfirma's de ontwikkeling van de stengelbroccoli opnieuw te stimuleren. Onder de naam Calebrini worden in een eigen project drie rassen geïntroduceerd om de stengelbroccoli over een langere periode te kunnen aanbieden. 'We gaan voor Europa bekijken wat het potentieel is van deze broccoli', meldt Remi Bigot, de productmanager voor brassica's bij Clause.

Ook Syngenta komt tijdens de opendagen van de zaadfirma in Wervershoof met een nieuwe type broccoli. Het gaat om een type met een scherm dat niet één geheel is maar opgebouwd uit verschillende roosjes met een korte steel. 'Deze roosjes zijn mooi groen doorgekleurd en relatief eenvoudig los te oogsten', verklaart Joop Hof van Syngenta. Morgen (donderdag 29-9) organiseert Syngenta een oogstdemo met deze nieuwe broccoli.

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer