Raadslid+op+stage+in+kas+en+stal
Nieuws
© Willem Paterik

Raadslid op stage in kas en stal

Twee weken liep CDA-gemeenteraadslid Jeroen Bruijns (links) stage op agrarische bedrijven in Breda. Vorige week was hij te gast bij komkommerteler Jan Hendrikx.

Het raadslid ontdekte dat hij in de groenste gemeente van Nederland woont met veel innovatieve ondernemingen. 'Jammer dat de wet- en regelgeving het de ondernemers vaak zo moeilijk maakt.' Dat moet anders, vindt Bruijns, te beginnen in zijn eigen stad. Hij gaat zijn bevindingen binnenkort delen met zijn collega's. Op deze manier streeft hij ernaar dat er betere besluiten worden genomen.

In de kas van Jan Hendrikx helpt Bruijns de komkommerteler mee met het opdraaien van de planten. De mannen praten met elkaar over de sector in het algemeen en over het bedrijf van Hendrikx in het bijzonder. 'Ik heb de agrarische sector leren kennen als innovatief en hardwerkend. Ik begrijp niet dat de overheid het deze ondernemers zo moeilijk maakt.'

Verduurzamen

Bruijns geeft het voorbeeld van zijn 'stagebegeleider'. 'Jan is hard bezig zijn bedrijf te verduurzamen. Dat kost tijd. Het lijkt erop dat Den Haag daar geen oren naar heeft. Een paar dagen geleden heeft ze weer een aantal hulpstoffen verboden. Het bedrijf van Jan komt op deze manier onder druk te staan.'

Ook wijst hij op het aangescherpte, Brabantse veehouderijbeleid. 'Ondernemers hebben allerlei maatregelen genomen om hun bedrijf schoner en diervriendelijker te maken. Voor de provincie is dat niet genoeg. Veehouders moeten versneld aan allerlei eisen voldoen. Daarover is nog veel onduidelijk, waardoor ze in grote onzekerheid verkeren. Ik vind dat kwalijk, net nu het beter gaat met veel veehouderijbedrijven.'

Kennis ophalen

Politici hebben geen groene vingers meer, is Bruijns' mening. Hij heeft ze evenmin. 'Maar we kunnen wel kennis ophalen over de agrarische sector. Ik weet nu beter wat er speelt in mijn geografische regio. Wat ik heb gehoord, zal ik delen met collega's, zodat we met meer kennis van zaken ons werk kunnen doen.'

Bruijns gaat binnenkort ook nog meelopen met ZLTO en The Greenery. Volgens het gemeenteraadslid zouden alle nieuwe raadsleden op stage moeten in belangrijke sectoren in hun gemeente. Als daar veel boerenbedrijven zitten, moet je daar je gezicht laten zien en luisteren naar wat er speelt bij de ondernemers.'

Leren van elkaar

Komkommerteler Jan Hendrikx knikt instemmend. Hij was blij met de komst van Jeroen Bruijns. Ze hebben goed gepraat en van elkaar geleerd. 'Dat we voor zo'n 1.000 huishoudens in de stad energie opwekken, vindt Jeroen heel mooi. De CO2 gebruiken we in onze eigen kas. Ook onze overgang naar gewasbeschermingsmiddelen op natuurlijke basis vond hij prijzenswaardig.'

Het was de eerste keer dat Hendrikx bezoek kreeg van een gemeenteraadslid. Hij vindt het een goed initiatief. 'In het verleden heb ik vaker te maken gehad met de gemeente. Ik kreeg dan vaak de indruk dat ze niet wisten waar ik het over had.'

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer