Pagliari met 30 kuub voor maatschap Wiltink

Het melkveebedrijf van maatschap Wiltink in Toldijk heeft een Pagliari-voermengwagen met een capaciteit van 30 kuub in gebruik genomen. Behalve voor het voeren van de koeien gebruikt Wiltink de wagen ook om mengsels voor ligboxen te maken.

Pagliari+met+30+kuub+voor+maatschap+Wiltink
© Han Reindsen

De Concorde 430-voermengwagen van het Italiaanse merkt Pagliari is eind vorige week geleverd door importeur Marmix in Beek. De machine heeft een capaciteit van 30 kuub en is de grootste die tot nu toe in Nederland draait.

Maatschap Wiltink heeft naast tweehonderd melkkoeien sinds een jaar of zes het bedrijf Comfortmix. Dit bedrijf maakt speciale mengsels van stro, kalk en water voor de vulling van ligboxen. Dit vraagt om een zwaar uitgevoerde voermengwagen.

Robuust

'De voermengwagens van Pagliari zijn robuust uitgevoerd, belangrijk voor mengsels met kalk', vertelt directeur Harry Koster van Marmix. 'De wagen heeft standaard roestvrijstalen slijtdelen, vier horizontale vijzels en een zware kettingaandrijving voor een lange levensduur.'

Bij intensief gebruik van een voermengwagen is roestvrij staal raadzaam, vindt Koster. 'Als je een wagen maar enkele keren per dag gebruikt, is het de vraag of roestvrij staal nodig is. Roestvrij staal is te overwegen voor wie de wagen vaak gebruikt. Pagliari kiest er niet voor om bepaalde delen van rvs te maken. Alles wat in aanraking komt met het product, is van roestvrij staal.'

Rolls-Royce

De Italiaanse fabrikant bouwt horizontale en verticale mengsystemen van 8 tot 30 kuub inhoud in getrokken en zelfrijdende uitvoeringen. De Pagliari staat bekend om zijn hoge kwaliteit. Vandaar dat de machines ook wel door het leven gaan als 'de Rolls-Royce onder de voermengwagens'.

De Concorde 430 van Wiltink weegt leeg 21 ton en is uitgerust met een Label-weegsysteem. Bij het mengen van stro, kalk en water gaat het per keer om circa 21 ton ligboxmengsel. Koster: 'De zware messen op de vier mengvijzels verkleinen het lange stro. Ongesneden kuilgras en/of pakken hooi en kuilgras zijn voor de machine geen probleem.'

Aandrijving

Pagliari levert de Concorde 430 ook als stationaire machine met elektrische aandrijving. Omdat de familie Wiltink de machine ook gebruikt als voermengwagen, staat deze op zes wielen en is de aandrijving via de aftakas van de trekker. De wagen kan links en rechts lossen.

De familie Wiltink had twee voermengwagens: een Alimix RX 9.23 M ( 23 kuub) en een Pagliari Concorde 415 (15 kuub). De toename van het werk voor Comfortmix vraagt om een machine met meer capaciteit.

Drie landen

'Met ons melkveebedrijf zitten we nu zo'n tien jaar op deze locatie. Op een gegeven moment kregen we problemen met het celgetal van de melk. We zijn toen zelf op zoek gegaan naar een andere vulling voor de ligboxen. Daaruit is zes jaar geleden Comfortmix ontstaan. Nu werken we met twee vertegenwoordigers en zijn we actief in Nederland, België en Duitsland', vertelt Harald Wiltink.

Comfortmix gebruikt stro of zaagsel, meerdere kalksoorten en water als grondstoffen. Wiltink mengt deze in een voermengwagen. De hoge pH van 9 à 9,5 voorkomt het grootste deel van de bacteriegroei in de ligbox. Het stro heeft een meerwaarde voor de mest en de kalk heeft een bemestende waarde.

Weegbrug

Voor het bedrijf Comfortmix staat er naast de ligboxenstal een grote schuur voor de opslag van de verschillende grondstoffen. Tussen de schuur en de ligboxenstal is een weegbrug gebouwd. Wiltink: 'De melkveehouders kunnen ervoor kiezen om de ingrediënten zelf te mengen of om Comfortmix een kant-en-klaarproduct te laten leveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer