Valse beeldvorming

Valse+beeldvorming
© NO

Met verbazing heb ik vorig weekeinde gekeken naar het programma WNL Op Zondag. Daar trad 'onze' staats-secretaris Martijn van Dam op. Hij sprak over minder vlees eten, een nieuw onderzoek naar de veehouderij, een app als verdienmodel voor de boer en wéér nieuwe plannen voor de voedselveiligheid. Zucht…
Het leek wel alsof hij over een ontwikkelingsland sprak, maar hij had het over Nederland. Het land dat wereldwijd wordt geprezen om zijn veilige, duurzame en efficiënte land- en tuinbouwmethoden. Van Dam schetst een beeld van onze agrarische sector op een toon die me niet bevalt. Daar maak ik me grote zorgen over.
Steeds maar weer worden we door allerlei figuren weggezet als halve criminelen. Het antwoord van Van Dam is nieuwe regels, extra controles en hogere kosten. Gebaseerd op emoties en aannames, terwijl ik van een staatssecretaris verwacht dat hij bij de feiten en cijfers blijft en ons daarop afrekent.
De land- en tuinbouw krijgt van de Nederlandse bevolking het rapportcijfer 7,6. Een prima beoordeling. Dat strookt niet met de denkbeelden die sommige politici propageren. Waarom zit er nooit iemand van LTO Nederland aan die discussietafels om de andere kant van het verhaal te vertellen? Die dialoog gaan we namelijk graag aan. De burger is mans genoeg zelf conclusies te trekken.
Beste staatssecretaris, onze sectoren snakken naar duidelijkheid. Geen nieuwe onderzoeken, de lades liggen er vol mee. Een app is ook geen serieus antwoord. We willen weten waar we aan toe zijn, zodat we verder kunnen ondernemen en meebouwen aan een sterk Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer