Tijd+voor+actie
Column
© NO

Tijd voor actie

Maandag was ik bij het VVD Landbouw Event in Dronten. Ik kijk met veel genoegen terug op deze avond. De belangrijkste reden voor mijn goede gevoel is dat premier Mark Rutte het belang van de Nederlandse agrarische sector stevig onderstreepte.

Rutte vertelde over de handelsreizen die hij samen met Aalt Dijkhuizen onderneemt. Ze vliegen de hele wereld over om onze sector op een krachtige manier neer te zetten. Met name onze efficiency en duurzaamheidsaanpak worden geroemd. Het blijft natuurlijk bijzonder dat we op zo'n klein stukje aarde zoveel invloed hebben op de productie van land- en tuinbouwproducten. We zijn de tweede exporteur van agrarische producten ter wereld. Dat is bizar, maar wel de realiteit.

Onze voorsprong op de rest van de wereld is bijzonder. Rutte gaf aan dat onderwijs hierin een cruciale rol speelt. Ik ben dan ook heel content met zijn steun om het agrarisch onderwijs bij het ministerie van Economische Zaken onder te blijven brengen. Dat is dus mooi geregeld.

Ook de discussie over de oprichting van een ministerie van Agro & Food juich ik toe. Het zou een passend antwoord zijn op de groeiende invloed van onze sector op de Nederlandse economie, omgeving en volksgezondheid. Het huidige kabinet schat onze sector onvoldoende op waarde. Dat vind ik teleurstellend en ik heb dat ook bij de premier aangegeven.

De warme woorden van de premier zijn mooi, maar het is nu wel de hoogste tijd voor actie. Wat mij betreft mag dat ministerie van Agro & Food er volgend jaar bij de formatie van een nieuw kabinet komen. O, en vergeet dan ook het accijnsvoordeel op rode diesel niet.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer