Probleem+trips+onderwerp+op+Landelijke+Uiendag
Nieuws
© Anton Dingemanse

Probleem trips onderwerp op Landelijke Uiendag

Trips in uien is dit jaar een groot probleem en komt volgende week donderdag aan de orde tijdens de Landelijke Uiendag op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.

'In 26 jaar heb ik het optreden van trips in uien niet zo erg meegemaakt als dit jaar', zegt Luc Remijn van Delphy. 'Het is een gebiedsgebonden probleem. We zien verschillen per polder. Vooral dit jaar is dat duidelijk. Bij dezelfde teler zien we in twee percelen weinig trips en één perceel is bijna grijs.'

Volgens Remijn is over de leefwijze en herkomst van de trips veel bekend. 'Telers kennen over het algemeen de percelen waar ze moeten spuiten. Maar de druk is dit jaar zo hoog dat de toegelaten middelen onvoldoende resultaat hebben.'

Vlekjes

De volwassen trips en de larven zuigen de celinhoud van de buitenste cellagen van het blad leeg, waardoor grijs-zilverachtige vlekjes ontstaan. 'Omdat het loof is aangetast, heeft het effect op de opbrengst van de uien en op de kwaliteit. Door de beschadiging van de uien is de opname van MH na een bespuiting minder', legt Remijn uit.

Een goede uienkwaliteit is van groot belang voor de afzet en export. 'We moeten blijven voorlopen in veredeling, techniek, kennis en innovatie. Daarom hebben we voor de uiendag van dit jaar gekozen voor het thema 'Voorsprong behouden'. Aan de hand van veldproeven willen we daar met aanverwanten in de uiensector over praten.'

24 augustus

De Landelijke Uiendag is op donderdag 24 augustus van 13 tot 17.30 uur op proefboerderij Rusthoeve, Noordlangeweg 42, Colijnsplaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer