Verlenging van vijftien jaar voor kiemremmer MH

Een meerderheid van de Europese lidstaten steunt een voorstel van de Europese Commissie om de toelating van de kiemremmer maleïne hydrazide (MH) met vijftien jaar te verlengen.

Verlenging+van+vijftien+jaar+voor+kiemremmer+MH
© Haijo Dodde

Eerder dit jaar werd met name de uiensector opgeschrikt omdat de toelating van MH in elk geval tijdelijk dreigde te verdwijnen. Discussiepunt rond de herbeoordeling van de kiemremmer is de vorming van de afbraakstof hydrazine tijdens de productie. Deze stof kan gezondheidsrisico's opleveren tijdens het toepassen van MH.

De Europese lidstaten stemmen in met een verlenging van MH onder de voorwaarde dat het product vergaand wordt gezuiverd. Bayer, distributeur van het product Royal MH, gaat uit van een verlenging van de toelating voor een periode van vijftien jaar.

Opluchting

Voor de uiensector is het besluit een grote opluchting. MH is onmisbaar om zaaiuien vanuit de bewaring ook na de jaarwisseling nog te kunnen afleveren voor verre export.

Onder meer LTO Nederland, GroentenFruit Huis en de distributeurs van MH hebben zich samen sterk gemaakt voor de hernieuwde toelating van de kiemremmer. In een reactie zegt LTO-bestuurder Adrie Bossers dat het voorstel van de Europese Commissie zoals dat er nu ligt, winst voor iedereen betekent.

Veiliger product

'Het is heel goed dat toelatingen van middelen regelmatig een toets ondergaan. Als sector kunnen we nu waarschijnlijk voor langere tijd weer beschikken over een product dat veiliger is voor de gebruiker en de omgeving', aldus Bossers.

Ook voorzitter Gijsbrecht Gunter van het Comité Uienhandel van GroentenFruit Huis zegt dat hij blij verrast is door het Brussels besluit. 'Onze positie als groot exporterend uienland is hiermee voorlopig gewaarborgd.'

Gunter roemt de manier waarop de uiensector zich heeft ingezet om MH te behouden voor de uienteelt. 'Het is een goed voorbeeld van wat we kunnen bereiken door goed samen te werken. Dat geldt voor de uienketen, de toelatingshouders, maar ook enkele Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland hebben zich sterk hiervoor ingezet.'

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland noemt het Brussels voorstel voor de hernieuwde toelating van MH een mooi resultaat van intensief lobbywerk van zowel de sector als de politiek. 'De schrik was aanvankelijk groot', zegt de gedeputeerde. 'Het verdwijnen van het middel MH zou grote gevolgen hebben voor de uiensector en daarmee voor de Zeeuwse economie. Nu is de opluchting groot en aan de sector de opgave om nieuwe methoden voor kiemremming te ontwikkelen.'

Alternatieven

Bossers en Gunter sluiten zich hierbij aan en wijzen allebei op dat het van belang is dat de uiensector op zoek gaat naar alternatieven voor MH. 'Maar dat is een lastige opgave', weet Bossers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer