Europees+Hof+maakt+haast+met+Nederlandse+PAS%2Dvragen
Nieuws
© Mike Schellart

Europees Hof maakt haast met Nederlandse PAS-vragen

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg heeft de Raad van State laten weten dat het de prejudiciële vragen over de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) met voorrang gaat behandelen. Dit vanwege de grote gevolgen voor de economie en de natuur in Nederland.

Daarmee komt het Hof van Justitie tegemoet aan het Nederlandse verzoek en erkent het het belang van een spoedige behandeling van deze zaken, meldt de Raad van State. Een concrete termijn waarbinnen de vragen worden beantwoord, heeft het Hof van Justitie niet gegeven.

De Raad van State wil van het Europese Hof weten of de PAS in overeenstemming is met de Europese Habitatrichtlijn en daarmee juridisch houdbaar is. Vragen over de uitleg van een Europese richtlijn mag de Raad van State niet zelf beantwoorden, omdat die uitleg leidend is voor rechters in alle lidstaten van de Europese Unie. De Raad van State is daarom genoodzaakt deze vragen voor te leggen aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

Tweehonderd zaken

Bij de Raad van State lopen tweehonderd zaken waarin bezwaarmakers aanvoeren dat de PAS juridisch niet deugt. Die zaken, aangespannen door milieugroepen, houdt de raad aan tot de beantwoording van het Hof van Justitie er is.

De PAS is de Nederlandse interpretatie van de Europese Habitatrichtlijn om flora en fauna te beschermen. Daarvoor moet de neerslag van stikstof in Natura 2000-gebieden omlaag. In de PAS zijn daarom afspraken gemaakt om de ammoniakuitstoot uit de landbouw te verminderen.

Zorgen

Eerder liet LTO Nederland weten zich zorgen te maken over de ontwikkeling van veehouderijen. 'Het gaat om het fundament van de PAS. Het is nu afwachten wat hier uit komt', zegt beleidsadviseur Herman Litjens.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer