Stalbrand Erichem wakkert kritiek aan

De brand bij De Knorhof in het Gelderse Erichem heeft de gemoederen flink beziggehouden. 'Elk incident is er één te veel. Het is een persoonlijk drama en het sectorimago is er niet mee gediend', stelt LTO-bestuurder Mark Tijssen.

Stalbrand+Erichem+wakkert+kritiek+aan
© @jandezeiler

Op 27 juli ontdekte een bulkwagenchauffeur rook en vlammen. Hij waarschuwde direct de brandweer. Het vuur verspreidde zich razendsnel over de geschakelde etagestallen via de dakisolatie en de centrale afzuigkanalen. Acht brandweerkorpsen rukten uit.

Alle 20.000 varkens kwamen om het leven en er kwam asbest vrij. De oorzaak van de brand is onbekend. De politie vond geen aanknopingspunten voor een strafbaar feit.

Miljoenenstrop

Het incident in Erichem gaat de boeken in als de grootste stalbrand ooit in de Nederlandse varkenshouderij. 'Het is een miljoenenstrop voor de eigenaar van dit grote bedrijf', zegt Jan Voermans namens de eigenaar van De Knorhof voor de camera's van Omroep Gelderland. 'Het bedrijf draaide goed en vijf jaar zonder klachten uit de omgeving na een periode met heibel.'

De provincie bevestigt dat de vergunningen van het bedrijf in orde zijn en dat het aan de voorschriften voldoet. Het gaat om het houden van 1.591 guste en dragende zeugen, 431 kraamzeugen, 7.600 biggen, 5 dekberen en 9.520 vleesvarkens.

Actiegroepen

De brand wakkerde de kritiek op de varkenshouderij aan. Landelijke en sociale media waren direct present om het stalbrandnieuws breed uit te meten. Daarnaast roerden actiegroepen en politieke partijen zich. Want de meeste varkensstallen in Nederland zijn voor 2014 gebouwd en hoeven daarom niet te voldoen aan de nieuwste brandveiligheidseisen.

Het Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren wil na het zomerreces opnieuw aandringen op strengere maatregelen om de kans op stalbrand te beperken.

Actieplan

Varkenshouder Mark Tijssen uit Roggel kreeg afgelopen week op zijn erf diverse camera's op zich gericht om live vragen te beantwoorden. Namens LTO Nederland voerde hij het woord over het Actieplan Stalbranden.

'Afgelopen jaren hebben we volop ingezet op bewustwording bij veehouders. Preventie is het toverwoord in onze aanpak. Goed onderhoud en een periodieke keuring van elektrische installaties verkleinen de kans op het ontstaan van brand. Regelgeving aanscherpen doet dat niet', zegt Tijssen. 'Nieuwe auto's zijn aanzienlijk veiliger dan die van twintig jaar geleden, maar toch vinden er ook nu ongevallen plaats met fatale afloop.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer