Regiocampus+slaat+brug+tussen+agrosector+en+zorg
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Regiocampus slaat brug tussen agrosector en zorg

De agrarische sector en de zorg zijn twee verschillende werelden, maar kunnen veel voor elkaar betekenen. In de regio Zwolle wil Regiocampus zorg, educatie en voedselproductie bij elkaar brengen. De aftrap werd vorige week gegeven op het congres 'Boer in de regio zoekt zorg' in Frederiksoord.

Wie gezond eet, voelt zich fitter, wordt minder snel ziek en herstelt sneller bij ziekte of na een operatie. Toch staat het thema voeding nog amper op de agenda's van de gezondheidszorg, constateert Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg van Rabobank Nederland.

'Gezonde voeding kan miljarden euro's besparen, maar voeding komt amper aan de orde in de studie van artsen', zegt Van Schaik.

Veel werk

Ongeveer 94 procent van de bevolking weet wel dat voeding te maken heeft met gezondheid, maar het in de praktijk brengen is weerbarstiger. 'Er is nog veel werk te doen om kennis bij mensen te krijgen. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.'

Volgens de Rabo-directeur beginnen oude businessmodellen van de zorg in hun voegen te kraken en is het tijd voor vernieuwing, waarbij de nadruk ligt op regionaal en dicht bij de mensen. De voedselvoorziening kan daarin ook een rol spelen, stelt hij. Want waarom het eten van ver halen, als het ook in de regio verkrijgbaar is.

Voedselketen

Een nobel streven, maar het kan niet, reageert Willem Foorthuis, lector duurzaam coöperatief ondernemen aan de Hanzehogeschool Groningen. 'De voedselketen opwaarderen voor de input voor de gezondheidszorg in de regio kan niet, want er is geen voedselketen. Het gros van de agrarische producten gaat de grens over en regionale verwerkers zijn er nauwelijks meer.'

Voor het derde deel van de voedselproducten die niet de grens overgaan, zijn er wel degelijk kansen, constateren de deelnemers aan het congres. Maar er moeten nog wel enkele hobbels worden genomen.

Samenwerking

Een zorginstelling heeft bijvoorbeeld behoefte aan grote hoeveelheden en continuïteit in de levering van producten. Een individuele producent kan dat niet bieden. Daarom is samenwerking nodig, bijvoorbeeld in een regionaal handelshuis.

En er is meer regionale verwerking nodig, 'want je kunt geen koe bij de achterdeur van het ziekenhuis zetten', aldus Foorthuis. Daarnaast is de diversiteit van het aanbod een knelpunt. Alleen melk en vlees is niet voldoende, er zal ook genoeg aanbod moeten zijn van groente en fruit.

Kwaliteit

Naast de kwantiteit verdient de kwaliteit van voedsel de aandacht. Producten met meer voedingswaarde kunnen een kansrijk verdienmodel zijn.

Daarnaast is bewustwording een belangrijke factor. Zorginstellingen moeten het belang van goede voeding inzien, voedselproducenten moeten weten waar de zorg behoefte aan heeft en zorginstellingen moeten weten welke producten in welke seizoenen leverbaar zijn.

Tegengaan van verspilling is ook een argument om bewuster en regionaal voedsel in te kopen. 'Alle partijen moeten er beter van worden', constateert een deelnemer aan het congres.

Nieuwe opleiding

Hoe krijg je de werelden van de voedselproducent en de zorg bij elkaar? Daarin kan het onderwijs een rol spelen. Onderwijsinstelling Terra MBO komt met een nieuwe opleiding waarbij innovatie, gezondheid en verwaarding van voedsel centraal staan.

'Door het verkorten van de voedselketen kun je de verwaarding terugbrengen in de regio. Daarmee stimuleer je de economische groei en houd je je eigen omgeving vitaal', legt directeur Meindert Jan Oostland uit.

Pilot

Regiocampus, de plek waar studenten en professionals uit alle sectoren samenwerken aan innovatieve projecten in Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel, wil in de regio Zwolle een pilot opzetten waarin op de persoon gerichte voeding in combinatie met leefstijladvies de vitaliteit, gezondheid en kwaliteit van leven verbetert. De organisatie ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor regionale voedselproducenten en komt graag met hen in contact.

'Het doel is dat cliënten zo vitaal mogelijk blijven. Goed eten voorkomt veel problemen', aldus voorzitter Huub Rommers van Regiocampus.

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer