Voedselproductie+is+nationaal+belang
Ingezonden
© Koos van der Spek

Voedselproductie is nationaal belang

Nederland heeft zijn boeren en tuinders hard nodig. Om een onafhankelijke voedselvoorziening te waarborgen zou de productie ervan als nationaal belang aangemerkt moeten worden, meent Jaco Geurts.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) pleitte een week voor de verkiezingen voor een minister van Voedsel. Want Nederland moet over vijf jaar koploper zijn op het gebied van gezonde en duurzame voeding.

De staatssecretaris heeft alleen oog voor de consument en vergeet het belang van producenten. Dat is een kwalijke zaak, want we moeten juist inzetten op het beschermen en behouden van onze onafhankelijke voedselvoorziening. Daarom bepleit ik al langer de productie van voldoende en veilig voedsel tot nationaal belang te maken.

AOW'er

'De gemiddelde Nederlandse boer krijgt per maand meer geld dan een AOW'er aan uitkering, zonder dat hij daar iets voor terug hoeft te doen', beledigde Van Dam de land- en tuinbouw. Triest dat hij geen positief woord sprak over het feit dat onze voedselproducenten van levensbelang zijn voor ons voedsel en beheer van ons platteland.

Ik ben van mening dat Nederland een duidelijke en verantwoorde voedselstrategie moet gaan voeren

Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA

Ik ben van mening dat Nederland een duidelijke en verantwoorde voedselstrategie moet gaan voeren. Daarom moet onze voedselproductie en de daarbij behorende infrastructuur als vitaal voor onze nationale en economische veiligheid worden aangemerkt.

Overnameprooi

Wij willen geen land doorgeven waarin alleen nog de hoofdkantoren van multinationals aanwezig zijn en waar de maakindustrie van eigen bodem langzaam verdwijnt. Nederlandse bedrijven worden gezien als een gemakkelijke overnameprooi.

Het VVD/PvdA-kabinet overwoog ASR, de grootste verpachter van landbouwgrond in Nederland, te verkopen aan de hoogste bieder. Bij ASR is nu nog een kleine meerderheid van de aandelen in handen van de overheid. ASR heeft met haar aandelen in Unilever een sterke stem in het tegenhouden van een mogelijke overname.

Overnames

In heel Europa wordt steeds meer landbouwgrond opgekocht door Chinezen en Russen. Daar kunnen wij onze ogen niet langer voor sluiten. We moeten ons beschermen tegen buitenlandse overnames.

Daarom heeft Sybrand Buma (CDA) gepleit voor een toets bij buitenlandse overnames op de mogelijke gevolgen voor onze veiligheid en economie. Zo kunnen voorwaarden worden gesteld aan overnames of kunnen ze zelfs worden voorkomen.

GLB

Voor onze onafhankelijke voedselvoorziening hebben we ook het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Bij de komende hervormingen daarvan zal het gelijke speelveld in Europa beter moeten worden geborgd. Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie tussen lidstaten. Daarnaast zou de politiek zich meer moeten richten op het versterken van de positie van boeren.

In mijn nota 'Een eerlijke boterham' doe ik voorstellen voor een voedselscheidsrechter, ruimere mogelijkheden voor samenwerking en onderzoek naar de inkoopmacht van supermarkten. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat onze boeren en tuinders ons voedsel kunnen blijven produceren.

Versterken

In Den Haag zouden ze zich meer op het versterken van de agrarische sector moeten richten en niet op extra eisen voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Boeren en tuinders, die 1 procent van de bevolking vormen, zorgen ervoor dat de overige 99 procent zich geen zorgen hoeft te maken over voedsel.

Iedereen in Nederland zou moeten beseffen dat we onze vakmensen in de land- en tuinbouw hard nodig hebben. Daarom wil ik de productie van voldoende en veilig voedsel als nationaal belang aanmerken.

Jaco GeurtsLid Tweede Kamer voor het CDA

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer