Het wordt nu echt tijd voor een nieuw kabinet

Het is stil in Den Haag. De Tweede en de Eerste Kamer zijn met reces. En de kabinetsformatie is nu ook twee weken onderbroken om de betrokkenen even op adem te laten komen.

Het+wordt+nu+echt+tijd+voor+een+nieuw+kabinet
© Dirk Hol

Na 130 dagen onderhandelen is zo'n korte pauze misschien niet verkeerd. Dan kunnen de onderhandelaars straks met frisse moed een doorstart maken en komen we hopelijk snel in een fase waarin ze spijkers met koppen slaan.

Als land- en tuinbouw hebben we dringend behoefte aan duidelijkheid op een aantal punten. Neem het arbeidsmarktbeleid, waar we worstelen met de negatieve effecten van de Wet werk en zekerheid (WWZ) en maatregelen rond het wettelijk minimumloon.

Wat gaat er gebeuren met het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven? Komt er daadwerkelijk meer ruimte om als voedselketen duurzame initiatieven te kunnen nemen? En, ook heel belangrijk: hoe gaat het klimaatbeleid voor de komende jaren ingevuld worden? Wat wordt op dat gebied verwacht van boeren en tuinders?

Of denk aan de onzekerheid rond invoering van een trekkerkenteken of rigide regels die de noodzakelijke sanering van asbestdaken frustreren. LTO Nederland heeft over al die zaken haar standpunten neergelegd bij de informateur. Het wachten is nu op een nieuw kabinet dat beleid uitzet en waarmee we als sector zaken kunnen doen.

Een kabinet dat bovendien in Europa een krachtige stem kan laten horen bij discussies over dossiers als de Brexit en de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Want in Den Haag mag dan veel op de automatische piloot staan, in Brussel worden intussen de piketpalen gezet voor ingrijpende beslissingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer