LTO Noord mobiliseert leden in Gelderland om faunaschade

LTO Noord roept leden op om woensdagavond naar de vergadering Commissie Ruimtelijke Ordening, Landelijk Gebied en Wonen (RLW) te komen van provincie Gelderland. Daar staat het behandelbedrag voor het melden van faunaschade, veroorzaakt door wild, op de agenda.

LTO+Noord+mobiliseert+leden+in+Gelderland+om+faunaschade
© Het Utrechts Landschap

De SGP Gelderland heeft een overleg hierover aangevraagd omdat volgens de fractie de faunaschade toeneemt door de toename van het wild in de natuur. Veel boeren en tuinders, met name in de Veluwe, ondervinden hiervan schade. Namens LTO Noord zal Eefje Meihuizen het woord voeren.

Om een schadevergoeding aan te vragen moet eerst een behandelbedrag van 300 euro worden betaald. Vervolgens is er een eigen risico van 5 procent van de schade met een minimum van 250 euro. Dit komt erop neer dat een ondernemer standaard minstens 550 euro kwijt is bij een schademelding. Veel ondernemers is dit een doorn in het oog.

Onrechtvaardig

Volgens Tjerk Elzinga, beleidsadviseur voor de Regio Oost bij LTO Noord, vinden veel ondernemers deze schaderegeling onrechtvaardig. 'Er is in de laatste jaren veel gedaan om op de Veluwe het wildbestand te laten groeien. Rasters zijn weggehaald en ecoducten gebouwd. De hoeveelheid wild is toegenomen en de schade aan gewassen ook. Het behandelbedrag is een enorme drempel om een schademelding in te dienen. Het is altijd maar de vraag hoeveel schade je daadwerkelijk vergoed krijgt.'

Een ander aspect is de aard van de vergoeding. 'Alleen schade aan gewas wordt vergoed. Structuurschade aan de bodem of schade aan afrasteringen worden niet vergoed. Als bijvoorbeeld een loonwerker moet worden ingehuurd om de structuurschade te herstellen, wordt dat niet vergoed.'

Ontheffingen

Volgens LTO Noord wordt er steeds minder schade gemeld door het behandelbedrag, terwijl er in de praktijk wel meer schade ondervonden wordt. 'Dat geeft ook geen goed beeld van de daadwerkelijke schade, terwijl hier wel het beleid op gebaseerd wordt', stelt Elzinga. 'Als die schade steeds vaker niet meer wordt gemeld, zullen de ontheffingen om in te mogen grijpen in diersoorten ook worden beperkt. Je hoeft geen profeet te zijn om te voorspellen dat dit tot nog meer wildschade en nog grotere frustratie bij de boeren zal leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer