Natuurclaim Drenthe doorgezet

Boeren die dichtbij Drentse natuurgebieden zitten, kunnen vanaf volgend jaar weer te maken krijgen met natuurclaims.

Natuurclaim+Drenthe+doorgezet
© Nieuwe Oogst

De overheid wil ter afronding van het Natuurnetwerk Drenthe de komende jaren nog 1000 hectare nieuwe natuur ontwikkelen. De reservering vloeit voort uit het Drents Groenmanifest, de afspraken die 2011 zijn gemaakt tussen landbouw en natuurorganisaties over afronding van het Natuurnetwerk Drenthe.

Het areaal natuurgebied is in Drenthe totaal 70.000 hectare groot. Om de natuurwaarde veilig te stellen wil de overheid het netwerk robuuster maken door aanliggende of tussenliggende landbouwpercelen toe te voegen.

Laag pitje

Oorspronkelijk was sprake van een natuurclaim van 6.000 hectare. Dat is in het overleg voor het Groenmanifest indertijd al teruggebracht tot maximaal 1.000 hectare aan nieuwe natuur. Door gebrek aan financiële middelen is ook die claim toen op een laag pitje gezet.

Nu er een fonds klaar ligt van 38 miljoen euro voor onder andere natuurontwikkeling en landbouwstructuurverbetering, kunnen de grondverwervers van Prolander weer aan de slag. 'Als vertegenwoordiger van de landbouw zijn we ons bewust dat deze bestuurlijke claim gevoelig ligt in de sector. Het doet wel recht aan de indertijd gemaakte afspraken. Toch staan we niet te juichen', zegt LTO regiobestuurder Jan Bloemerts.

Vrijwilligheid

De provincie koopt aan op basis van vrijwilligheid. Onteigening voor natuur wordt niet uitgesloten, maar alleen als een uiterste redmiddel toegepast. Hoe lang het proces gaat duren is daarmee ongewis. Prolander is afhankelijk van stoppende bedrijven, de mogelijkheid tot bedrijfsverplaatsing, of moet de gewenste aankopen zien onder te brengen in een kavelruilproject.

Verwacht wordt dat het verwervingsproces vanaf begin volgend jaar van start gaat. De provincie kijkt daarbij eerst naar landbouwpercelen die aan meerdere kanten zijn omsloten door natuurterreinen. Afgesproken is dat huiskavels zo veel mogelijk ongemoeid worden gelaten. Dat verkleint de schade die de aankopen opleveren voor de landbouwstructuur.

Kaartbeeld

Volgens Bloemerts worden de afgesproken uitgangspunten consequent toegepast. 'Het kaartbeeld van de operatie is redelijk verdeeld over de provincie.'

Het Natuurnetwerk Drenthe, waarvan de Ecologische Hoofdstructuur het belangrijkste onderdeel is, maakt deel uit van een landelijk netwerk van natuur- en agrarische gebieden met een speciale natuurkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer