40+miljoen+euro+extra+voor+agrarisch+natuurbeheer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

40 miljoen euro extra voor agrarisch natuurbeheer

Voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer komt 40 miljoen euro extra beschikbaar. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) definitief toegezegd.

Onder meer Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) had aangedrongen op het extra geld voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer. 'Dit is beter voor landbouw én beter voor natuur.' BoerenNatuur.nl, de koepel van van de veertig agrarische collectieven in Nederland, is blij met de extra bijdrage.

Het geld kan worden ingezet in 2019 (20 miljoen) en 2020 (20 miljoen), na herschikking van het budget van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De agrarische collectieven willen graag met provincies en natuur- en landschapsorganisaties aan de slag met extra deelnemers aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Beheercontracten

Het geld wil BoerenNatuur.nl en negen natuurorganisaties onder meer inzetten voor meer en effectieve beheercontracten voor akker- en weidevogels en het versterken van ecologische verbindingszones. Bijvoorbeeld via het aanleggen en herstellen van landschapselementen als houtwallen en heggen.

Ook ontstaat met deze financiële impuls ruimte voor uitvoering van pilots 'natuurinclusieve landbouw'. De landbouw kan zo de productieve landbouw beter verbinden met biodiversiteit en landschap.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer