FrieslandCampina en WNF strijden samen voor boerennatuur

FrieslandCampina, Rabobank en Wereld Natuur Fonds (WNF) willen melkveehouders belonen voor het herstel en behoud dat zij uitvoeren aan de biodiversiteit op het boerenland.

FrieslandCampina+en+WNF+strijden+samen+voor+boerennatuur
© FrieslandCampina

De drie partijen willen samen met de boeren in beeld brengen welke maatregelen de melkveehouderij neemt om biodiversiteit te beschermen. Met dat doel is de biodiversiteitsmonitor ontwikkeld die vanaf komend najaar wordt uitgerold om in de praktijk verder te ontwikkelen. De biodiversiteitsmonitor, die met het Louis Bolk Instituut is ontwikkeld, meet de prestaties op het hele boerenbedrijf.

De biodiversiteitsmonitor laat de boer zien welke positieve effecten maatregelen hebben voor het landschap, weidevogels en andere boerenlandsoorten, maar ook welke aanpak leidt tot een gezonde bodem en minder uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ziet de melkveehouder welke maatregelen goed uitpakken voor zijn bedrijf. Kruidenrijk grasland is bijvoorbeeld goed voor grutto's én een gezonde voedselbron voor koeien.

Gunstige tarieven

Het is de bedoeling dat melkveehouders die aantoonbaar goede prestaties leveren hiervoor erkenning krijgen door bijvoorbeeld gunstige rentetarieven van de bank. FrieslandCampina gaat dit najaar aan haar leden voorstellen om de biodiversiteitsmonitor op te nemen in het duurzaamheidsprogramma Foqus planet.

Biodiversiteit draagt bij aan een gezonde en vruchtbare bodem. Dat zal iedere boer aanspreken

Het belonen en waarderen van melkveehouders is volgens betrokken partijen de manier om natuur terug te brengen op het boerenland en het boerenbedrijf veerkrachtiger te maken. 'De leden van FrieslandCampina beheren en bewonen al generaties lang het boerenland en hebben door de eeuwen heen het landschap gevormd, waarbij continuïteit van de boerenbedrijven vooropstaat, nu en voor de komende generaties', zegt Erwin Wunnekink lid van het bestuur van zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer