Van Dam blijft bij overheveling Europees geld

Staatssecretaris Martijn Van Dam (EZ) blijft bij het overhevelen van 30 miljoen euro uit de Europese betalingsgelden naar de financiering van de brede weersverzekering (BWV) en agrarisch natuurbeheer.

Van+Dam+blijft+bij+overheveling+Europees+geld
© Maartje van Berkel

Dat schrijft van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsman reageert daarmee op Kamervragen van onder meer VVD en CDA die er net als LTO Nederland voor pleiten om de benodigde miljoenen uit de POP3-gelden voor plattelandsontwikkeling te halen.

Volgens de bewindsman is er geen geld meer beschikbaar in het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). 'Omdat het POP-programma tot 2020 loopt, zijn op dit moment nog niet alle middelen besteed, maar alle middelen zijn wel bestemd. Het toevoegen van extra doelen zoals brede weersverzekering en agrarisch natuurbeheer aan het pakket kan daarom binnen het budget niet worden gerealiseerd zonder andere doelen die gezamenlijk met de sector en provincies tot stand zijn gekomen, los te laten', aldus Van Dam.

Ambitie

Nederland heeft tot en met april 2017 in totaal 106 miljoen euro uit de POP3-gelden gedeclareerd, meldt de Kamerbrief. In de periode 1 januari 2015 – 1 april 2017 is een bedrag van totaal 310 miljoen euro aan aanvragen ontvangen. Eind 2017 zal naar verwachting 74 procent van het totaal beschikbare budget zijn opengesteld. Provincies en het Rijk hebben de ambitie om het volledige nog resterende EU–budget van circa 200 miljoen euro in 2018 open te stellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer