Van Dam kreeg met verdeelde sector te maken

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken vertrekt naar de publieke omroep. Hij gaat de landbouwboeken in als de bewindsman die de fosfaatrechten door het parlement kreeg.

Van+Dam+kreeg+met+verdeelde+sector+te+maken
© Ruud Ploeg

Eind 2015 volgde Van Dam Sharon Dijksma op als staatssecretaris, toen zij de overstap maakte naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij kreeg onder meer het door zijn voorganger aangekondigde fosfaatrechtenstel in zijn portefeuille. Andere grote thema's waren de zuiveringsplicht in de tuinbouw en bemestingsnormen.

Het dreigende mislopen van een nieuwe derogatie leidde naast roerige debatten in de Tweede Kamer ook tot twee drukbezochte boerenbijeenkomsten. In Zwolle op 2 november 2016 en een week later in Veghel toonde Van Dam zich een soepel opererende bewindsman.

Kritische ontvangst

Na een kritische ontvangst wist de staatssecretaris zijn beleid over de bühne te krijgen. Zijn betoog - 'U als sector bent aan zet' - leidde uiteindelijk tot het door de sector gedragen fosfaatreductieplan.

Zolang hij er zit, moet hij zijn best voor ons doen

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

Van Dam kreeg te maken met groeiende verdeeldheid in de melkveehouderij en toenemende bemoeienis van de buitenwereld met de landbouw. Toen hij voorafgaande aan een Kamerdebat de protestbijeenkomst van grondgebonden boeren bezocht, maakte dat voor Binnenhofvolgers duidelijk waar zijn politieke voorkeur ligt. Grondgebonden melkveehouders kregen met steun van de Tweede Kamer een uitzonderingspositie.

Kalf-bij-koemotie

De groeiende invloed van de dierenwelzijnslobby ondervond de staatssecretaris bij het debat over de kalf-bij-koemotie van de Partij voor de Dieren. Ondanks zijn advies deze niet aan te nemen, behaalde de motie een meerderheid. Een vervolg schoof hij op de lange baan. Eerst moet het Louis Bolk Instituut onderzoeken wat de gevolgen zijn.

LTO-voorzitter Marc Calon reageert relativerend op het vertrek van Van Dam. 'Dit demissionaire kabinet kan toch alleen op de winkel passen.' Een oordeel over de verrichtingen van de bewindsman wil hij nu niet geven. 'Hij is nog in functie. Een rapportcijfer geef je als iemand zijn taak heeft afgerond.' Calon gaat ervan uit dat Van Dam tot zijn laatste dag op het departement alle energie richt op zijn huidige functie. 'Zolang hij er zit, moet hij zijn best voor ons doen.'

Dertien jaar

Voor zijn aantreden in kabinet-Rutte II zat Van Dam dertien jaar in de Tweede Kamer. Bij de jongste verkiezingen stond hij op eigen verzoek niet meer op de kandidatenlijst van de PvdA.

In zijn nieuwe functie als NPO-bestuurder gaat Van Dam zich bezighouden met innovatie, een thema dat hem aan het hart ligt. Tijdens de informele landbouwraad in Nederland nam hij buitenlandse collega's op sleeptouw langs ledverlichte kassen, serrestallen en precisielandbouw.

Vanaf 1 september neemt minister Henk Kamp van Economische Zaken de landbouwportefeuille waar tot er een nieuw kabinet is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer