Onderzoeker noemt sojavrij voer ongeschikt voor pluimvee

Binnen nu en tien jaar voeren Nederlandse leghennenhouders nog niet massaal sojavrije voeders. De prestaties blijven nog achter of de kosten van de sojavrije voeders te hoog zijn.

Onderzoeker+noemt+sojavrij+voer+ongeschikt+voor+pluimvee
© Janet Beekman

Dat verwacht onderzoeker Laura Star van Schothorst Feed Research, aldus een bericht op pluimveeweb.nl. 'In Nederland gaan we wellicht wel op grote schaal GMO-vrije soja gebruiken.'

Schothorst Feed Research deed proeven met voer waarin sojaschroot werd vervangen door raapzaadschroot en gedeeltelijk met zonnebloemzaadschroot en gedeeltelijk met raapzaadschroot. In de controle groep bestond de voersamenstelling voor 8,2 procent uit sojaschroot.

Sojaschroot

Daaruit bleek dat sojavrij voeren ten koste van de productieprestaties gaat. Het vervangen van sojaschroot door andere eiwitrijke grondstoffen gaat ten koste van de voerprijs.

Star verwacht daarom dat Nederlandse leghennenhouders binnen nu en tien jaar nog niet massaal sojavrije voeders aan hun dieren voeren. Ze ziet wel kansen voor Europese sojateelt, maar verwacht dat dit de eerste jaren vooral kleinschalig zal blijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer