Eerste Vlaamse soja binnenkort geoogst

Een vijftal Vlaamse landbouwers behoren tot de pioniers die van start gaan met de professionele sojateelt. Voor dit jaar wordt hun gezamenlijke sojaoogst al geschat op 100 ton.

Eerste+Vlaamse+soja+binnenkort+geoogst
© Nieuwe Oogst

Alpro, Aveve, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en het Departement Landbouw en Visserij hebben samen de schouders gezet onder de Vlaamse teelt van soja voor de voedingssector.

De partners zijn opgetogen over de succesvolle proefvelden die hun eerste commerciële leveringen van soja voor menselijke consumptie opleveren. 'Bij Groep Aveve zijn we trots om mee aan de wieg te staan van deze nieuwe teelt in Vlaanderen, en bij uitbreiding België', zegt Dieter Peeters van Aveve.

'Wij zijn bijzonder blij dat wij de Vlaamse soja met hoogwaardige proteïnen in onze fabriek kunnen verwerken tot plantaardige voeding dankzij het partnerschap tussen ILVO, Aveve, de minister en de landbouwers zelf', vult Bernard Deryckere van Alpro aan. 'De onderzoeksfase en het overleg in deze nieuwe keten zijn efficiënt verlopen.'

Uitrollen

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege steunt het project volmondig. 'De resultaten zijn zelfs beter dan verwacht. Het ogenblik om soja als nieuwe teelt in Vlaanderen uit te rollen, is aangebroken.'

In 2017 zijn er een vijftal boeren die 25 hectare soja hebben ingezaaid. Bedoeling is om in 2018 verder op te schalen naar 50 hectare in Vlaanderen. Om het risico voor de boer te beperken, zijn er financiële afspraken gemaakt binnen de opstartende sojaketen. De boeren krijgen een sterke omkadering door de voorlichters van Groep Aveve.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 17°
  40 %
 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer