Nederlandse boeren zaaien 400 hectare soja

Voor het nieuwe teeltseizoen hebben Nederlandse boeren zo'n 400 hectare soja ingezaaid. Dit betekent een vervijfvoudiging ten opzichte van het soja-areaal in 2016.

Nederlandse+boeren+zaaien+400+hectare+soja
© koos van der spek

Dit jaar is een recordaantal van 70 Nederlandse boeren gestart met de teelt van soja, meldt Agrifirm. Gezamenlijk hebben zij 400 hectare ingezaaid. Ten opzichte van de 80 hectare van vorig jaar betekent dit een grote groeisprong. Echter, in 2015 teelde Nederlandse boeren met 170 hectare meer soja dan in 2016.

'De krimp in 2016 had te maken met de slechte weersomstandigheden in 2015. Vorig jaar hadden we geen problemen met natte akkers bij het dorsen. Toen kon er vanaf 15 september volop geoogst worden', zegt manager Afzet Aart den Bakker van Agrifirm.

Meer kennis

In 2017 wordt vrijwel in alle provincies soja geteeld. De noordelijke provincies, en dan met name Drenthe, springen eruit. 'De groei is deels te danken aan de premies die boeren ontvangen. We zijn dit jaar ook vroeg gestart met het promoten van de sojateelt, waardoor meer boeren er ruimte voor maakten in hun bouwplannen.'

De krimp in 2016 kwam door het slechte weer in het jaar ervoor.

Volgens Den Bakker is er onder boeren veel interesse voor de teelt van het nieuwe gewas. 'Voor soja is er nu meer kennis en informatie beschikbaar waarmee we ze kunnen ondersteunen. Ook dit jaar doen we weer een aantal praktijkproeven met nieuwe varianten. De proeven zijn gericht op een hoger eiwitgehalte centraal. Dat staat dit jaar centraal.'

Laag eiwitgehalte

De Nederlandse sojaoogst gaat vrijwel in zijn geheel naar de voedselindustrie. Hierbij is fabrikant Alpro een grote afnemer. Sojabonen met een te laag eiwitgehalte gaan naar de veevoederindustrie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer