Kuilverdeler van Holaras werkt snel

Holaras heeft een kuilverdeler waarbij de twee hydromotoren onafhankelijk van elkaar kunnen draaien. Afhankelijk van de situatie op de kuil kan de chauffeur de draairichting van de rotoren individueel kiezen. Zo kan de machine het gras snel verdelen en zijn de kanten van de kuil makkelijk op te zetten.

Kuilverdeler+van+Holaras+werkt+snel
© Han Reindsen

Tijdens de Loonwerk Velddagen, op 21 en 22 juni in Rijssen, toonde Holaras de Jumbo KS-kuilverdeler voor het eerst. De kuilverdeler is voorzien van een grasvork en hydraulisch uitschuifbare doeken. In combinatie met de twee onafhankelijk draaiende rotoren is snel te werken.

De kuilverdeler is gemonteerd aan een JCB 435S-wiellader. Door het grote vermogen is deze wiellader erg geschikt voor agrarische werkzaamheden. 'Met de JCB 435S is het mogelijk om snel dunne lagen gras te maken en dat komt de verdichting van de kuil ten goede', zegt Wim Menkveld van JCB.

Vierde editie

Bij de Loonwerk Velddagen werkt Schuitemaker samen met Holaras, Evers Agro, Vredestein, ForFarmers, JCB, Mechan Groep en Topcon. Dit jaar was de vierde editie. Mechan Groep, Schuitemaker, Evers Agro en Holaras demonstreren machines gericht op de loonwerkers.

De Schuitemaker SIWA 720 kan kiepen en het gras daardoor lossen in 35 seconden

Bert Sandeman, Schuitemaker

De velddagen begonnen met een demonstratie van voederwinningsmachines van de Mechan Groep met de merken Fendt, Massey Ferguson en Fella. In de groene Fendt-kleur een vlindercombinatie bestaande uit de Slicer 3060 frontmaaier en Slicer 991 TLKC vlindermaaier met een werkbreedte van 9,30 meter.

Gras schudden

Schudden van het gras kan onder andere met de getrokken Fella Sanos 1800 hydro met een werkbreedte van 18 meter. 'Voor grote percelen en niet te lange rijafstanden over de weg. Tijdens transport is het een lange machine, die de trekker goed volgt. Een snelheid van 40 kilometer per uur is mogelijk', zegt Mark Roelofs van de Mechan Groep.

Snel harken kan met de Massey Ferguson 1254 TRC HB, een vierrotorhark met een werkbreedte van 10 tot 12,50 meter. 'Een simpele machine. Twee dubbelwerkende ventielen en een trekker van 100 pk zijn voldoende. De hark is Isobus voorbereid', zegt Roelofs.

Verfijnde techniek

Schuitemaker maakte op de Loonwerk Velddagen duidelijk dat de techniek van opraapwagens steeds verder verfijnt. Denk aan grote banden, luchtdrukwisselsystemen, een smalle trekdissel, extra inhoud en een NIR-sensor. 'De Schuitemaker SIWA 720 kan kiepen en het gras daardoor lossen in 35 seconden', vertelt Bert Sandeman van Schuitemaker.

Op de Rapide heeft Schuitemaker de NIR-sensor voor drogestofbepaling in combinatie met weging op de markt gebracht. 'Loonwerkers krijgen steeds meer de vraag: wat komt er van een perceel af. Dat kan door per lading en per perceel de opbrengst te meten. De informatie is later te gebruiken om plaatsspecifiek te bemesten', legt Sandeman uit.

Graslandwoeler

Evers Agro was met machines voor graslandverzorging aanwezig, waaronder een graslandwoeler. 'De machine haalt verdichtingen in de grond eruit. Vaak zitten die tussen de 20 en 30 centimeter. De machine kan tot 45 centimeter diep', vertelt Dennis van de Boom van Evers Agro.

Een oude machine uit 2004 die opnieuw in de belangstelling staat, is de Hunter van Evers Agro. Het gaat om een woelpoot gecombineerd met een schijfkouter voor direct zaaien van mais. De machine snijdt de graszode open met een schijfkouter waarna een woelpoot de zode iets opbreekt. In dezelfde snede loopt vervolgens een Monosem-zaaimachine die de mais zaait. Deze werkwijze zorgt voor meer structuur en draagkracht.

Bemesters

Bij de bemesters toonde Schuitemaker de Robusta 225 van Loonbedrijf De Weer in Bornerbroek. Door een schuifas op de Robusta-tank (60 centimeter per band) rijden de wielen niet door hetzelfde spoor. In combinatie met een drukwisselsysteem zorgt dat voor een goede drukverdeling. Achter de tank zit een 12,30 meter brede Exacta-bemester.

Op de kennismarkt was speciaal aandacht voor optimale bodembewerking, her- en doorzaaimogelijkheden, in- en uitkuilverliezen beperken, bandbelasting, Isobus, gps, NIR-sensor en drogestofmeting. De boodschap: de kwaliteit van het ruwvoer moet goed zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer