Met loonwerk meer droge stof per hectare

Melkveehouders gaan de komende jaren van 11,5 naar 14 miljard kilo melk. Het aantal hectares grond in Nederland blijft gelijk en dus moet de ruwvoeropbrengst per hectare omhoog.

Met+loonwerk+meer+droge+stof+per+hectare
© nieuwe oogst

Voor de 2,5 miljard kilo extra melk zijn 280.000 koeien meer nodig en 170.000 stuks jongvee, zo rekende Jaspers gisteren voor bij de opening van de Loonwerk Velddagen in Rijssen. 'Daarvoor is 1,8 miljard kilo droge stof uit ruwvoer extra nodig.'

Bij de huidige ruwvoerproductie vraagt dat om 160.000 hectare grond, ongeveer de oppervlakte van provincie Utrecht. 'De hectares zijn er niet en daarom moet de opbrengst met 2.000 kilo droge stof per hectare omhoog', gaf Jaspers aan.

Schaalvergroting

Tegelijk gaat de schaalvergroting in de land- en tuinbouw door. Jaspers: 'De vraag is hoe de veehouder het werk rond moet zetten. De rol van de veehouder ligt vooral bij het melken en de jongvee-opfok. De rol van de loonwerker ligt bij de ruwvoerwinning'.

Jaspers denkt dat veehouders vooral gaan investeren in stallen en vee. 'Investeren in machines is minder zinvol. De veehouder komt in problemen met de arbeid. Daar komt bij dat de loonwerker machines veel beter rendabel kan maken.'

Rol loonwerker

Verhogen van de droge stofopbrengst per hectare vraagt extra aandacht in elke schakel van de voerderwinning: bodem, bemesting, gewasverzorging en in- en uitkuilen. 'Bij elke schakel kan de loonwerker een rol spelen.'

Op de Loonwerk Velddagen waren machines voor elke schakel van de voerderwinning te zien: Schuitemaker, Evers Agro, Vredestein, Holaras, For Farmers Hendrix, JCB, Fella en Agrometius.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer