Nederlandse+melkkoe+heeft+hoogste+levensproductie
Nieuws
© Mike Schellart

Nederlandse melkkoe heeft hoogste levensproductie

Nederlandse melkkoeien hebben gemiddeld een levensproductie van 29.000 kilo melk per koe. Hiermee hebben zij de hoogste levensproductie ten opzichte van andere belangrijke zuivellanden, meldt Verantwoorde Veehouderij.


Melkkoeien op Nederlandse melkveebedrijven realiseren gemiddeld een levensproductie van ongeveer 29.000 kilo per koe. Dat is de totale hoeveelheid geleverde melk per koe bij afvoer.

Ten opzichte van een aantal andere landen is dit de hoogste melkproductie, blijkt op basis van gegevens uit 2015.

Denemarken en Verenigde Staten

Ondanks dat de jaarlijkse melkproductie in Denemarken en de Verenigde Staten ruim 1500 kilo per koe hoger is dan in Nederland, is de gemiddelde levensproductie van melkkoeien op typische bedrijven in die landen ongeveer 4000 kilo per koe lager.

Een melkproductie van meer dan 10.000 kilo per koe per jaar leidt in beide landen niet tot een koe die in haar gehele leven meer melk produceert.

Grote verschillen in levensproductie

In de landen waarbij de koeien per jaar iets meer dan 5000 kilo melk per koe per jaar leveren (Ierland, Polen, Argentinië en Nieuw-Zeeland) zijn de verschillen in levensproductie groot.

Melkkoeien op typische bedrijven in Polen realiseren slechts een levensproductie van 16.000 kilo melk per koe, terwijl de koeien in Ierland veel duurzamer zijn en gemiddeld tijdens hun leven bijna 26.000 kilo melk produceren.

Elke twee maanden wordt door Verantwoorde Veehouderij een vergelijking gemaakt aan de hand van een specifiek kengetal. Deze keer ligt de focus op levensproductie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer