Scherpere+eisen+rond+weidegang
Nieuws
© Willem Paterik

Scherpere eisen rond weidegang

Het invoeren van de elektronische registratie om te zien welke koeien buiten lopen lijkt er scherper te worden gelet op het aantal uren weidegang van alle koeien. 'Het is de verantwoordelijkheid van de melkveehouder om aan te tonen dat zijn koeien voldoende weidegang krijgen', zegt Kees-Jaap Hin van Stichting Weidegang.

De koeien lopen in de wei, de poort moet dicht. 'Dat is even wennen voor de koe, maar het moet', twitterde een Betuwse melkveehoudster onlangs. 'Vroeger gingen ze in groepen naar buiten. Maar dat mag niet van de zuivelverwerker, omdat die zo niet kan controleren of alle koeien buiten zijn geweest.'

Robots

Het bedrijf met vier robots liet vorig jaar telkens overdag de groep van twee robots buiten, en 's nachts de andere twee. Het bedrijf maakt gebruik van een selectiepoort, zodat de koeien enkel na het melken de wei in mogen.

'Nu mag vrij koeverkeer wel worden toegepast, maar dan moet die weidegang digitaal worden geborgd. Er zijn drie systemen erkend, maar niet dat van onze melkrobotproducent Lely', stelt de melkveehoudster.

'Vrijekeuzesystemen voor weidegang zijn toegestaan', zegt Hin. 'Wel is het belangrijk dat de koeien ook daadwerkelijk weiden. Het is vervolgens aan de veehouder om hiervoor te zorgen. Tot dit jaar was het niet toegestaan om de koeien in twee koppels op verschillende tijdstippen van de dag te weiden, omdat het dan niet te borgen was. Met elektronische registratie is dat nu wel mogelijk.'

Goed en praktisch

Volgens Hin gelden bij de borging van weidegang twee uitgangspunten: goed en praktisch. 'Belangrijk is dat we met elkaar de claim van 120 dagen met zes uur weidegang waar kunnen maken. De maatschappij kijkt steeds nadrukkelijker over onze schouder mee. Aan de andere kant willen we het zo praktisch mogelijk organiseren om kosten en overlast te beperken. '

Dat vraagt soms maatwerk, weet Hin. 'Bij bedrijven die heel royaal aan de voorwaarden voor beweiding voldoen, is een visuele beoordeling voldoende. Niet alleen aan het aantal koeien in de wei, maar ook bijvoorbeeld aan de hoeveelheid bijvoeding is goed te zien dat de norm royaal gehaald wordt.'

Weidepremie

Voor ondernemers die bijvoorbeeld op het randje van de 120 dagen en zes uur zitten is meer maatwerk nodig. 'De weidepremie is omhooggegaan en daarmee aantrekkelijker. Het niet toegestaan dat enkel de deur openstaat maar de koeien binnen aan het voerhek blijven. Dan wordt de weidepremie mogelijk ingetrokken.' Vorig jaar gebeurde dat bij 1,4 procent van de bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer