Buren+willen+geen+driehonderd+koeien+op+landgoed
Nieuws
© www.rhederlaag.nl

Buren willen geen driehonderd koeien op landgoed

Inwoners van Ellecom verzetten zich tegen het plan voor een melkveebedrijf met driehonderd koeien nabij hun dorp op Landgoed Middachten, dat schrijft de Gelderlander.

De dorpsbewoners vinden dat een stal van 94 meter breed en 11 meter hoog niet past in een kleinschalig gebied als de Ellecomse polder. Volgens rentmeester Age Fennema van Landgoed Middachten gaat het niet over de vestiging van een nieuw melkveehouderijbedrijf, maar om een bedrijfsverplaatsing.

Er waren drie bedrijven in de polder. Omdat er bedrijven zijn gestopt zijn de rechten van de ene boer toegevoegd aan die van de ander. Het totale aantal koeien blijft gelijk.

Actiecomité

De 'bedrijfsverplaatsing' is onderdeel van een plan voor de hele Havikerwaard. Dat plan bevat natuurontwikkeling, faunapassages, herstel van waterlopen, behoud van het agrarische cultuurlandschap en de aanleg van wandel- en fietsroutes.

Middachten wil de landbouw niet kwijt omdat dit een derde deel van de inkomsten van het landgoed bepaalt. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden hebben ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan. Omwonenden die zich hebben georganiseerd in een actiecomité hebben al aangekondigd daar bezwaar tegen te gaan maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer