Meer proeven met zilte gewassen

In zeven landen rond de Noordzee wordt de komende jaren geëxperimenteerd met zilte landbouw. Hiervoor is ruim 6,2 miljoen beschikbaar en het project loopt tot eind 2021.

Meer+proeven+met+zilte+gewassen
© Nieuwe Oogst / Jorg

Initiatiefnemer de Waddenacademie ontving onlangs 3,1 miljoen euro vanuit het EU Interreg Noordzeeprogramma. De betrokken partijen dragen zelf de andere helft bij. Volgens Angelica Kaus van de Waddenacademie is het belangrijk dat er proeven met zouttolerante gewassen worden gedaan. 'Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt. Het kost steeds meer moeite om het zoute water dat binnendringt buiten de akkers te houden. Dat wordt in de toekomst duurder. Dan moet je andere dingen verzinnen.'

Het gaat dan bijvoorbeeld om aardappelen, diverse groentesoorten, maar ook om granen zoals gerst en haver. Her en der wordt er al met zouttolerante gewassen geëxperimenteerd, zoals bij Zilt Proefbedrijf Texel. Verder worden ook de mogelijkheden van nieuwe gewassen onderzocht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kokkels, zeewier, ijskruid of lamsoor, geeft Kaus aan.

Dubbele dijk

Met het plan voor de dubbele dijk van provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest om de dijk te versterken is verzilting daar ook een kans om te komen tot nieuwe vormen van landbouw en rendabele bedrijfsvoering van zilte landbouw en aquacultuur.

Kaus geeft aan dat ze bij de dubbele dijk wil gaan experimenteren met het binnendijks telen van kokkels, zeewieren zilte gewassen. Boeren daar staan nog niet te springen om met zilte landbouw aan de slag te gaan. Zij lieten eerder al weten geen goede landbouwgrond op te willen opofferen voor zilte landbouw.

Overtuigen

Kaus herkent de kritiek van de boeren. Daarom is het volgens haar van belang dat vanuit de proef straks producten komen die goed kunnen worden vermarkt. 'Veel boeren zijn nog conservatief met dit soort dingen. Zij willen geen zout op hun akkers. Zout is slecht. Wij moeten hen door middel van proeven kunnen overtuigen dat het economisch ook rendabel is.' De Waddenacademie werkt hierin samen met onder andere met proefbedrijf SPNA.

Een van de andere doelen is om boeren uit verschillende landen bij elkaar te brengen in een farmerscafé. 'Nederland loopt wat zilte landbouw betreft voorop. Maar ook in Vlaanderen, Noorwegen en Zweden zijn ze enthousiast. Wij willen graag dat boeren samenkomen om de resultaten te bespreken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer