Brakke polder Westzaan komt dichterbij

De verbrakking van polder Westzaan is deze week een stukje dichterbij gekomen. Provincie Noord-Holland en HHNK onderzoeken de twee laatste opties.

Brakke+polder+Westzaan+komt+dichterbij
© Nieuwe Oogst

Twee varianten voor de verbrakking van een deel van polder Westzaan worden komende maanden getoetst op 'vergunningstechnische' haalbaarheid.

De ene variant is aanvoer van water naar de natuur van Guisveld en Euverenweggebied via een aanvoerkanaal in de Nauwernasche Vaart, die met een damwand wordt gebruikt als aanvoerkanaal.

Zenuwachtig

De andere variant betreft rechtstreekse inlaat van brak water uit het Noordzeekanaal, via een bestaande sluis bij gemaal Overtoom. Die variant is de goedkoopste, maar treft wel zes melkveehouders. Daarom stelt het voorstel compensatie voor aan de betrokken boeren door de levering van zoet drinkwater voor het melkvee.

'In de tweede variant wordt de hele polder verbrakt, daar worden we wel zenuwachtig van, aldus provinciaal bestuurder Kees Stoop van LTO Noord Noord-Holland.

'In de tweede variant bestaat de kans dat de hele polder verbrakt, daar worden we wel zenuwachtig van, aldus provinciaal bestuurder Kees Stoop van LTO Noord Noord-Holland. Ook de angst voor verspreiding van brakwater in noordelijke richting via de Schermerboezem zit diep bij LTO. Zeker in tijden van droogte bestaat dat risico.

Wens

De wens tot verbrakking is ontstaan uit de herinrichting van de polder Westzaan, waartoe Gedeputeerde staten al in 1998 heeft besloten. Het doel was toen om de landbouwkundige situatie in het zuidelijk deel te verbeteren, en het noordelijk deel te verbrakken om aanwezige natuurwaarden te behouden.

De Stuurgroep 'Westzaan – Brak is Bijzonder', waarin ook LTO Noord zitting heeft, kwam deze week voor het eerst in lange tijd weer bijeen. 'Als landbouw- en tuinbouwsector strijden we voortdurend tegen verzilting en de beschikbaarheid van voldoende zoet water is wereldwijd een grote zorg. Dan komt opzettelijke verbrakking op ons heel tegennatuurlijk voor', maakt Stoop duidelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer