Verzekering afsluiten verdient meer aandacht boer en tuinder

'Dit is een wake-upcall', zegt Rico Ligtvoet, jurist Omgeving & Samenleving van ZLTO, verwijzend naar de in juni door wateroverlast, extreme storm en hagelstenen getroffen tuinders. Hij geeft tips and tricks in zijn lezing 'Getroffen, en wat nu?' tijdens het symposium 'Anticiperen op weersextremen' tijdens de Tuinbouw Relatiedagen Venray.

Verzekering+afsluiten+verdient+meer+aandacht+boer+en+tuinder
© Archief

De wind en hagelstenen - sommige tot 10 centimeter diameter - leidden in juni tot verwoeste kassen, verloren producten als groenten, fruit en bomen, beschadigde loodsen, stallen, schuren en woningen. De supercel, het zwaarste type onweersbui, liet forse sporen na.

Alleen al bij ZLTO meldden zich tachtig à negentig leden met flinke schades. Veelal tussen de 60.000 en 100.000 euro, met uitschieters naar 200.000 euro, volgens Ligtvoet. De jurist staat momenteel diverse betrokken bij in de afhandeling van de schade.

Lastig opstellen

In die praktijk blijkt dat verzekeraars zich in de afhandeling van de schades 'lastig opstellen', zoals Ligtvoet het uitdrukt. Bijvoorbeeld bij de hagelschade. 'Veel tuinders die niet tegen hagelschade waren verzekerd, kregen te horen: u bent niet verzekerd. Punt. Ons standpunt is: de schade was niet louter veroorzaakt door de hagel, maar veroorzaakt door de storm.'

Normaal gesproken zijn hagelstenen ronde, kleine steentjes, geeft de jurist aan. 'Hier waren het grillige stenen, gevormd in de vortex (wervel) van neerwaartse en opwaartse winden. Dat zorgde voor afsmelten en aanvriezen, met uiteindelijke samenklontering in ijsbrokken die gezien de schades in alle richtingen werden opgeslingerd. De storm is voor ons de oorzaak.'

Rechtszaak

Veel verzekeraars - met voorop de grootste, Achmea/Interpolis - gingen daar niet in mee. Zij hanteerden het standpunt: hagel is hagel.

Voor de rechtbank in Rotterdam kreeg Interpolis gelijk. De verzekeraar was in een kort geding gedaagd door de getroffen melkveehouder Theo Sonnemans in Someren die 50.000 euro claimde ter compensatie van zijn geperforeerde staldaken. ZLTO, die Sonnemans ondersteunde, heeft inmiddels besloten in hoger beroep te gaan.

Wat meespeelt is dat Interpolis onder tuinders veruit de grootste verzekeraar is, met een marktaandeel onder leden tussen de 80 en 90 procent. In het geval van Interpolis bedragen de claims snel 'enkele miljoenen'. Met de tweede verzekeraar, Aegon - dat naar verluidt 8 ton aan claims heeft ontvangen - wordt op dit moment nog naar een 'menselijke en sociale oplossing zonder juristen' gezocht, zoals Ligtvoet het uitdrukt.

De praktijk is evenwel dat de verzekeraar niet snel reageert. 'Het is lastig communiceren. Het verloopt allemaal heel stroperig. Je krijgt het gevoel dat dit een bewuste strategie is', verwoordt Ligtvoet zijn onvrede.

Enkele kleinere verzekeraars zoals Delta Lloyd zijn wel coulant: zij keren de schade uit als stormschade.

Herijking

De ervaringen van tuinders in juni noopt de sector volgens Ligtvoet tot een herijking. 'Er is sprake van een tweedeling. Enerzijds is er de glastuinbouw met zijn kassen. Die moet zich verplicht verzekeren. Die hebben redelijk uitgekeerd gekregen en daar is het grootste leed geleden. Anders is het bijvoorbeeld bij de boomtelers. Die zijn zwaar getroffen, door zowel wateroverlast als hagel. Ben je daar niet voor verzekerd, dan heb je het zwaar.'

Complicerende factor is dat hagelschade voorheen standaard in het polispakket zat. 'Later is dat opgeknipt, zodat er nu in feite twee groepen zijn: een groep ondernemers die is verzekerd voor brand-, storm- en hagelschade en een groep die alleen verzekerd is voor de eerste twee.'

En daar zit 'm de kneep. 'Het bieden van een keuzemogelijkheid, waaruit het opknippen is ontstaan, is prima. Maar als de risico's te groot worden en bovendien lastig in te schatten, dan is dit een goede wake-upcall. Wees daarom scherp op je verzekeringen. Heb ik een extra verzekering nodig?'

Wees ook alert op het jaarlijkse adviesgesprek met je tussenpersoon, adviseert Ligtvoet. 'Die moet proactief zijn. Maar het is ook zaak dat je er zelf scherp op bent.'

De jurist spreekt hierover op 1 december (zie kader) op het symposium tijdens de Tuinbouw Relatiedagen Venray.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer