%27Uitspraak+stormschade+valt+slecht+bij+boeren%27
Nieuws
© @WillemvZeeland

'Uitspraak stormschade valt slecht bij boeren'

'We hebben altijd gewonnen', zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers in een reactie op de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. De rechter heeft in het kort geding van melkveehouder Theo Sonnemans uit Someren geoordeeld dat Achmea/Interpolis geen schadevergoeding hoeft uit te keren. Daarmee volgt de rechtbank de visie van de 'agrarische verzekeraar' dat de schade als gevolg van een ijsstorm volgens de polisvoorwaarden geen stormschade is.

De uitspraak in het kort geding heeft vermoedelijk ook consequenties voor een dertigtal andere boeren die ook een afwijzing hebben ontvangen. 'Uiteraard zullen onze juristen het vonnis goed lezen en kijken of er nog openingen zijn', zegt Huijbers. 'Maar het voelt niet goed en deze uitspraak valt slecht bij boeren. Interpolis is door onze voorgangers en ouders opgezet. Veel boeren hebben daarom hun hebben en houwen daar verzekerd.'

Nu Interpolis/Achmea niet wil erkennen dat de storm van 23 juni verantwoordelijk is voor de grote ijsbrokken die uit de lucht vielen en veel schade hebben aangericht bij Sonnemans, zullen boeren volgens Huijbers hun schouders ophalen. 'En ik zou niet verbaasd zijn als veel meer boeren de verzekeraar de rug toekeren. Boeren stemmen vaak met hun voeten. Wat is dan nog winnen.'

Supercell

Op 23 juni was er sprake van een supercell. Dat is een zware onweersbui die langzaam om zijn as draait en waarbij sprake is van sterke verschillen in windsnelheden en windrichting. Tijdens de supercell waren er harde windstoten, die plaatselijk een snelheid van bijna 100 kilometer per uur bereikten. Daarnaast kwamen uitzonderlijk grote ijsbrokken uit de lucht vallen. De ijsstorm heeft aanzienlijke schade veroorzaakt.

Interpolis heeft dekking afgewezen omdat Sonnemans (en met hem vele andere boeren) zich niet apart heeft verzekerd voor schade veroorzaakt door hagel. De melkveehouder, die onder normale omstandigheden geen rekening hoeft te houden met schade door hagel aan zijn gebouwen, meent echter dat in de gegeven omstandigheden moet worden gesproken van schade door storm. Die schadeoorzaak is wel gedekt onder zijn verzekering.

IJsbrokken

Sonnemans wijst erop dat de uitzonderlijk grote en bijzonder gevormde ijsbrokken die zijn gebouwen hebben beschadigd, zich uitsluitend door de windbewegingen die samengingen met de supercell, hebben kunnen vormen. Daarnaast heeft de harde wind doorslaggevende invloed gehad op de wijze waarop de ijsbrokken zijn ingeslagen op de gebouwen van de melkveehouder. De ijsbrokken zijn door verschillende windstromingen opgepakt en werden daardoor alle kanten op geslingerd.

Andere verzekeraars hebben inmiddels wel erkend dat in de gegeven omstandigheden moet worden gesproken van schade door storm. Juristen van ZLTO en van advocatenkantoor Bosselaar & Strengers Advocaten in Utrecht hebben het kort geding voorbereid en ondersteunen de melkveehouder.

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer