CDA en PVV vragen in motie om hulp noodweerslachtoffers

CDA en PVV dringen bij staatssecretaris Marijn van Dam (EZ) aan op een onafhankelijke commissie die alsnog de water- en ijsstormschade in Zuidoost-Nederland inventariseert. Ze hebben dinsdag in de Kamer een motie ingediend die het kabinet daar om vraagt.

CDA+en+PVV+vragen+in+motie+om+hulp+noodweerslachtoffers
© Dirk Hol

Jaco Geurts (CDA) stelt dat 'de gevolgen van het natuurgeweld in Zuidoost-Nederland nog steeds doordreunen in de samenleving.' Hij verwijt Van Dam dat die de situatie niet als ramp wil erkennnen. Het rapport van een onafhankelijke commissie zou daar verandering in moeten brengen.

De opdracht aan die commissie zou moeten zijn om de schade te inventariseren en te taxeren en tegelijkertijd in kaart te brengen in hoeverre deze schade verzekerbaar was. Van Dam beweerde vorige maand in een debat met de Kamer namelijk dat alle schade in principe verzekerd had kunnen worden.

Onderzoek naar hulpfonds

In een tweede motie vragen CDA en PVV de staatssecretaris om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om een fonds op zetten dat in de toekomst bij kan springen wanneer zich onverzekerbare schade voordoet. Daarbij zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om extreme regenval, om water van onderop en om hagelstormen. Het fonds zou in opzet vergelijkbaar kunnen zijn met het Diergezondheidsfonds.

Dion Graus (PVV) benadrukte in de Kamer dat het om een zeer ernstige situatie gaat. daarbij mag de overheid volgens hem niet afzijdig blijven.'We helpen de Grieken en de vluchtelingen, dus dan helpen we ook onze boeren. Zo eenvoudig is dat.'

Van Dam was er niet van onder de indruk. Hij wijst beide voorstellen af. Volgens hem is duidelijk dat niet wordt voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen. 'Dus was er ook geen reden waarom de overheid die schade zou moeten vergoeden.'

Geholpen waar het kan

Hij voegde er aan toe dat de overheid 'heeft geholpen waar het kan.' Van Dam wees op de regeling voor werktijdverkorting, de verruiming van de asbestregeling ven de deelname van het ministerie van EZ in de landelijke werkgroep. 'Zo is er van alle kanten hulp geboden en heeft iedereen zijn eigen inspanning gedaan.'

Volgende week dinsdag stemt de Kamer over de twee ingediende moties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer