Gesprek over Europese bio-regels zit muurvast

De onderhandelingen in Brussel over nieuwe Europese regels voor de biologische landbouw zijn helemaal vastgelopen.

Gesprek+over+Europese+bio%2Dregels+zit+muurvast
© Twan Wiermans

De onzekerheid over hoe EU-regels voor bioboeren gaan veranderen, duurt al enige jaren. De voorgestelde verordening is een van de lastigste Europese dossiers van dit moment.

Maandag vroeg Malta, dat het halfjaarlijkse EU-voorzitterschap bekleedt, of de lidstaten de compromistekst konden steunen. Ze stemden tegen. Daarop werd de achttiende onderhandelingsronde, gepland voor woensdag, afgezegd.

Sneller

De Europese Commissie stelde in 2014 voor om de regels voor biologische landbouw te veranderen, met als doel de biologische productie in de EU te vergroten. De vraag naar biologische producten bij Europese consumenten stijgt veel sneller dan het aanbod. Het idee was dat nieuwe regelgeving duidelijker wordt en meer uniformiteit brengt en daarmee meer boeren biologisch gaan produceren.

Een van de redenen voor het afketsen van de onderhandelingen is de complexiteit van het dossier. De wetstekst probeert in één document alles te regelen: productie, labels, maar ook eisen voor broeikassen en zaden. Over verschillende onderdelen zijn zowel de lidstaten als het parlement het niet alleen oneens met elkaar, maar zitten ze onderling ook niet op een lijn.

Zorgen

Dan zijn er ook nog de zorgen van de vertegenwoordigers van de agrarische sector, zoals Copa-Cogeca bijvoorbeeld, waar LTO-Nederland lid van is. Secretaris-generaal Pekka Pesonen is bezorgd dat de nieuwe regels omtrent zaden schadelijk kunnen zijn voor de kwaliteit.

'De kwaliteit van zaden moet hoog blijven,' aldus Pesonen. 'Als de biologische producten niet voldoen aan de verwachtingen van consumenten, dan zijn we verloren.' Hij vindt dat het onderdeel voor de zaden misschien beter apart geregeld kan worden.

Fouten

De lobbyorganisatie voor biologische landbouw, IFOAM, heeft andere zorgen. IFOAM stuurde vorige week brieven naar zijn leden - in Nederland Bionext - om te pleiten tegen de meest recente compromistekst. Volgens een woordvoerder staan er te veel onduidelijkheden in, 'of zelfs fouten'.

Ook zou er volgens IFOAM te gemakkelijk een uitzondering worden gegeven op jaarlijkse inspecties, wat het consumentenvertrouwen kan schaden.

Doorgaan

De Europese Commissie laat weten 'teleurgesteld' te zijn, aangezien de afgelopen weken 'door alle deelnemers is geprobeerd een oplossing te vinden'. Tegelijk wil de Commissie doorgaan met deze manier van onderhandelen.

Eerder nog klonk er vanuit Brussel een dreigement om het hele voorstel dan maar terug te trekken, maar volgens de Commissie moeten de onderhandelingen doorgaan op basis van de voorgestelde tekst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer