EU wil kartelwaakhonden meer macht geven

Mededingingsautoriteiten zoals de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) moeten meer instrumenten krijgen om de eerlijke concurrentie tussen bedrijven te bewaken.

EU+wil+kartelwaakhonden+meer+macht+geven
© Peter Smit

Dat blijkt uit een voorstel van de Europese Commissie. De toezichthouders moeten een hoger budget, meer medewerkers en bevoegdheden krijgen om onafhankelijk onderzoek te kunnen doen. Zo zouden ze het recht moeten krijgen om laptops en mobiele telefoons te onderzoeken op bewijsmateriaal. Ook moet het mogelijk zijn om buitenlandse bedrijven te beboeten.

In de plannen krijgen bedrijven die als klokkenluider fungeren strafvermindering. De EU wil dat de nieuwe regels in alle lidstaten gaan gelden. Consumenten en bedrijven zullen profiteren van de maatregelen, die de Europese interne markt beter laten werken, aldus EU-commissaris Margrethe Vestager voor Mededinging.

Duizend keer

Tussen 2004 en 2014 werd in de Europese Unie ruim duizend keer opgetreden tegen bedrijven die de mededingingsregels overtreden. In meer dan 85 procent van de gevallen werd het onderzoek uitgevoerd door nationale instanties. Bij de overige zaken werd in EU-verband opgetreden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer