NVWA+verdenkt+dierenarts+van+vaccinatiefraude
Nieuws
© Peter Wijnands

NVWA verdenkt dierenarts van vaccinatiefraude

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft dinsdag een dierenarts uit de provincie Groningen gearresteerd. De man wordt verdacht van fraude met de bij pluimvee verplichte NCD-vaccinatie.

In maart doorzochten rechercheurs de praktijk en de woning van de dierenarts. Daarbij namen zij onder meer administratie in beslag. Ook legde de NVWA-IOD conservatoir beslag op enkele tienduizenden euro's aan contant geld. Dit om later eventueel de met fraude gemaakte winst af te kunnen pakken.

Rechercheurs doen nu nader onderzoek en verhoren de verdachte. Volgens de NVWA-IOD zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat de pluimveehouders eerder op de hoogte waren van de fraude.

Besmettelijk

Op last van de NVWA heeft de dierenarts de pluimveebedrijven waar hij gevaccineerd zou hebben op de hoogte gebracht van de vermoedelijke fraude. De pluimveehouders hebben er daardoor voor kunnen zorgen dat hun dieren voortaan de verplichte vaccinatie tegen Newcastle disease (NCD) krijgen.

Vaccinatie tegen NCD is verplicht voor commercieel gehouden pluimvee. NCD is een zeer besmettelijk virus bij vogels. Bij pluimvee kan het ernstige ziekteverschijnselen en sterfte veroorzaken. Wanneer er een uitbraak is op een bedrijf moet het worden geruimd. Een pluimveehouder moet aan kunnen tonen dat zijn dieren weerstand tegen NCD hebben. Daarom is ook bloedonderzoek verplicht.

Geen blijven schade

NCD is een zoönose. Dat wil zeggen dat ook mensen besmet kunnen raken. Wie met een hoge concentratie van het virus in aanraking komt, kan ontstoken ogen krijgen. De ontsteking geneest vanzelf en veroorzaakt geen blijvende schade.

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer