'IARC houdt rapporten achter over glyfosaat'

Het internationaal instituut voor kankeronderzoek (IARC) wil de rapporten, die moeten bewijzen dat glyfosaat kankerverwekkend is, niet openbaar laten maken.

%27IARC+houdt+rapporten+achter+over+glyfosaat%27
© Persbureau Noordoost

Dit meldt persbureau Reuters op basis van e-mails en brieven van IARC aan wetenschappers die betrokken zijn bij de beoordeling van glyfosaat. Volgens Reuters adviseert IARC de wetenschappers om de documenten en rapporten die betrekking hebben op glyfosaat gesloten te houden.

In maart 2015 kwam IARC, als onderdeel van wereldvoedselorganisatie WHO, na een wetenschappelijke beoordeling tot de conclusie dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Wereldwijd zorgde dit vervolgens tot grote discussie op zelfs politiek niveau over de toelating van herbiciden met glyfosaat als werkzame stof.

De conclusies van IARC over glyfosaat zijn later weerlegd door autoriteiten in diverse landen, waaronder de Europese voedselautoriteit EFSA. Critici zijn vooral benieuwd op basis van welke rapporten IARC glyfosaat uiteindelijk heeft beoordeeld als waarschijnlijk kankerverwekkend. In een reactie tegen Reuters zegt IARC vooral de betrokken wetenschappers te willen beschermen tegen bemoeienissen van buitenaf.

Ridicuul

Monsanto noemt de gang van zaken ridicuul. De producent van Roundup, het bekendste glyfosaathoudende middel, vindt dat het instituut openheid van zaken moeten geven. 'Het publiek verdient gedegen wetenschappelijk onderzoek en is niet gebaat bij de geheime agenda van IARC', zegt directielid Scott Partridge van Monsanto tegen Reuters.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer