Veiling+kampt+met+drukke+klok
Achtergrond
© FloraHolland

Veiling kampt met drukke klok

Royal FloraHolland heeft problemen met de distributie door een groter aantal kloktransacties dan verwacht. Aflevertijden worden niet gehaald.

De bloemenveiling verwacht dit jaar 29,5 miljoen transacties op de klok. Dat is zo'n 4,5 miljoen meer dan begroot. FloraHolland ging ervan uit dat het aantal kloktransacties de komende jaren, in lijn met voorgaande jaren, gestaag zou dalen naar het aantal van 22 miljoen in 2020. In 2014 lag de hoeveelheid op 28 miljoen. Sinds 2016 stijgt het aantal transacties echter weer, doordat deze steeds kleiner van formaat worden.

Door de toename is FloraHolland niet in staat bloemen en planten binnen 2,5 uur na het veilen bij de klant af te leveren. Dat is de maximale tijdsduur die hiervoor staat. Daarnaast kampt de veiling tijdens piekverkopen met een tekort aan karren. Voor Valentijnsdag en Moederdag waren er tot grote ergernis van de leden niet genoeg karren.

Financieel vlak

De transactieverkleining laat ook op financieel vlak zijn sporen na. De kosten per transactie blijven weliswaar ongeveer gelijk. Maar doordat de bloemenveiling te stellen heeft met meer transacties gaan de totale kosten omhoog.

Volgens Lucas Vos, algemeen directeur van FloraHolland, overweegt de veiling het transactietarief te verhogen. Dit is begin dit jaar ook al gebeurd. Verder bekijkt de veiling of de distributie van de klokvoorverkoopproducten los te koppelen zijn van de verdeling van bloemen en planten die voor de klok zijn verkocht.

De klokomzet daalt ook minder snel dan FloraHolland verwachtte. In de eerste 21 weken van dit jaar ging de omzet ten opzichte van 2016 maar met 1,5 procent omlaag. 'De klok doet het dit jaar goed door goede prijzen', aldus Vos. Gemiddeld ligt de prijs 4,8 procent hoger dan verleden jaar, terwijl de doorsneeprijs bij bemiddeling juist 0,7 procent onder het niveau van 2016 ligt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer